Zeman letel z Číny strojom PPF a J&T

Český prezident Miloš Zeman letel v pondelok z návštevy Číny lietadlom prenajatým skupinami PPF a J&T.

29.10.2014 12:00
Miloš Zeman, Si Ťin-pching Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman a čínsky prezident Si Ťin-pching.
debata (2)

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček to vysvetlil úsporou času. Cestovať s podnikateľmi je podľa neho v rámci štátnych návštev vraj bežné. Podľa politológov však cesty súkromným lietadlom pre hlavy štátov úplne obvyklé nie sú, problematické by totiž mohlo byť predovšetkým zaistenie ich bezpečnosti.

Majiteľ PPF, miliardár Petr Kellner, so Zemanom navštívil čínskeho prezidenta Si Ťin–pchinga, J&T zasa počas návštevy uzavrela zmluvu s čínskou firmou CEFC. Denník Pravda už v utorok informoval, že slovensko–česká investičná skupina J&T Finance podpísala zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou korporáciou GEFC China Energy Company Limited, ktorá patrí medzi najväčšie v krajine.

Špekuluje sa, že čínska firma získa v J&T tretinový podiel v hodnote približne 700 miliónov eur. Ak by sa tak stalo, bola by to najväčšia investícia čínskej firmy v Česku či na Slovensku.

Zeman si pomocou lietadla finančníkov skrátil let asi o dve hodiny. „Zásadná časová úspora prezidentovi umožní účasť na vymenovaní nových generálov pri príležitosti štátneho sviatku 28. októbra. Zástupcovia PPF a J&T sa zúčastnili návštevy Číny ako súčasť podnikateľského sprievodu,“ uviedol v utorok Ovčáček.

Zeman v priebehu návštevy pochválil čínske úrady za podporu spoločnosti Home Credit, ktorá patrí práve do skupiny Petra Kellnera. Miliardár Kellner na Slovensku vlastní mobilného operátora O2. J&T je aktívna v bankovníctve, energetike či v médiách

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Miloš Zeman