Finanční žraloci z J&T spojili sily s Číňanmi

Finančné skupiny čoraz výraznejšie zvyšujú svoj vplyv v regióne. Vstúpili už do kľúčových odvetví hospodárstva, ako je energetika či telekom, a je pravdepodobné, že pôjdu ešte ďalej. Medzi najaktívnejších hráčov patria finanční žraloci z J&T. Tí najnovšie spájajú sily s významnou čínskou firmou, ktorá im môže priniesť potrebné zdroje.

27.10.2014 15:31 , aktualizované: 20:00
debata (43)

Môže ísť o míľnik, keďže čínsky kapitál sa čoraz výraznejšie derie do Európy. Slovensko-česká investičná skupina J&T Finance podpísala zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou korporáciou GEFC China Energy Company Limited, ktorá patrí medzi najväčšie v krajine. Zaoberá sa najmä finančníctvom, výstavbou infraštruktúry a energetikou. Dohodu zástupcovia firiem podpísali počas cesty českého prezidenta Miloša Zemana do Číny.

Dohoda vyvolala ihneď špekulácie, čo sa týka predaja Slovenských elektrární, o ktoré prejavili nepriamo záujem finančníci z J&T aj Číňania. Či pôjde aj o tento projekt, nie je zatiaľ jasné.

„Uzatvorenie strategického partnerstva je prvým krokom našej spolupráce, ktorá môže vyústiť až do minoritného kapitálového prepojenia oboch subjektov,“ uviedol včera Patrik Tkáč, člen predstavenstva J&T Finance Group. Hodnotu transakcie nezverejnil. Špekuluje sa však, že čínska firma získa v J&T tretinový podiel v hodnote približne 700 miliónov eur. "Vzhľadom na náročnosť celého procesu je predčasné hovoriť o výške kapitálového vstupu či podielu,“ dodal Tkáč.

Ak by CEFC podiel v J&T kúpila, bola by to najväčšia investícia čínskej firmy v Česku či na Slovensku. Pre J&T by táto akvizícia otvorila prístup na čínsky trh. Na Slovensku sú finančníci z J&T aktívni v bankovníctve, vo finančníctve, v plynárenstve, obchodovaní s elektrinou, maloobchode, ale aj v médiách.

V akcionárskych štruktúrach J&T sú okrem Patrika Tkáča aj jeho otec Jozef, potom tiež Ivan Jakabovič či Mario Hoffmann. Finančníci začínali ešte v 90. rokoch od nuly a rýchlo sa vyhupli nahor spolu s privatizáciou a následnou kúpou, zhodnotením a predajom podnikov. Ich silu ukazuje súčasný stav v slovenskej energetike.

Skupina J&T stojí spolu s českým podnikateľom Danielom Křetínským za Energetickým a průmyslovým holdingom. Súčasťou holdingu je viac ako 30 firiem. Zaoberajú sa ťažbou uhlia, výrobou a distribúciou elektriny i tepla. Na Slovensku ovláda holding distribúciu plynu, predáva elektrinu v strede Slovenska a zarába na transporte plynu. Holding dokázal za 2,6 mld. eur kúpiť slovenské plynárne, z ktorých sa vyčlenila len materská SPP. Do tej sa vložil len predaj plynu pre slovenské domácnosti a priemysel a následne SPP zostal v rukách štátu.

Pôvodne bol v Energetickom a průmyslovom holdingu aj český miliardár Petr Kellner, ktorý však po rozdelení sféry vplyvu prebral sektor telekomu. Do rúk získal na Slovensku mobilného operátora O2.

Holding v štruktúre s J&T zvažuje aj záujem o 66 percent Slovenských elektrární, ktoré aktuálne predáva taliansky Enel. Podiel v našich elektrárňach analytici banky Santander ohodnotili na 3,6 miliardy eur vrátane dlhov. Český holding podobne ako ďalší český záujemca ČEZ tvrdia, že problémom Slovenských elektrární sú nedostavané bloky Mochoviec. Taliansky Enel však nedávno upozornil, že záujem prejavil oficiálne aj čínsky investor – China National Nuclear Corporation. Záujem o akcie elektrární prejavila aj slovenská vláda, ktorá však nemá na transakciu voľné finančné prostriedky.

To, že Číňania majú záujem práve o energetiku v Európe, dokazujú aj ich plány a investície v Taliansku aj v Portugalsku. V nedeľu sa český prezident Zeman v Číne stretol aj s vedením Bank of China. Táto banka, ktorá je jednou z najväčších štátom vlastnených bánk v Číne, chce najneskôr v budúcom roku otvoriť svoju pobočku v Česku. Práve v tejto banke si zhodou okolností taliansky Enel nedávno otvoril úverový účet na 1 miliardu eur.

Z finančných skupín sa žraloci z J&T na Slovensku zatiaľ zamerali najmä na bankovníctvo a energetiku. Iná finančná skupina Penta sa sústredila na oblasť zdravotníctva a najnovšie rezonuje jej čoraz výraznejší vplyv v médiách. V minulosti sa ďalšia skupina Istrokapitál zamerala na bankovníctvo a finančníctvo, ale napokon jej majiteľ Mário Hoffmann skončil v J&T. Ďalšia finančná skupina Slavia Capital sa v krajine zameriava na potravinárstvo či energetiku.

Článok z agentúry sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #J&T