Brusel kritizuje Maďarsko za zastavenie dodávok plynu Ukrajine

Európska komisia v piatok podrobila kritike štvrtkové rozhodnutie Maďarska zastaviť dodávky plynu do susednej Ukrajiny.

26.09.2014 18:09
debata (68)

Podľa hovorkyne výkonného orgánu Helene Bannerovej sú spätné dodávky ruského plynu v súlade s právnymi dohodami a Brusel preto očakáva pomoc Ukrajine zo strany všetkých členských krajín únie. Ako povedala, „odkaz Európskej komisie je veľmi jasný – očakávame od všetkých členských krajín poskytovanie reverzného toku, ako to schválila Európska komisia v záujme spoločne energetickej bezpečnosti“.

Podľa jej slov „neexistuje nič, čo by európskym spoločnostiam zabraňovalo narábať s plynom zakúpeným od Gazpromu slobodne, čo zahŕňa aj predávanie tohto plynu zákazníkom tak v rámci únie ako aj tretím krajinám ako je Ukrajina“.

Opačný názor pre nemecký denník Handelsblatt vyjadril ruský minister energetiky Alexander Novak. Podľa neho kontrakty „reexport ruského plynu nedovoľujú“ a varoval pred zastavením plynu pre niektoré krajiny únie (viac v článku Reexport plynu na Ukrajinu je neprijateľný, naznačila Moskva).

Maďarská vláda označila za dôvod zastavenia spätného toku plynu na Ukrajinu dohodnuté výrazné nárasty objemu importovaného plynu v opačnom smere. Premiér Viktor Orbán sa v tejto veci odvolal na rozhovor s generálnym riaditeľom ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexandrom Millerom. Okrem Maďarska je od ruského plynu závislých ďalších 11 členských krajín únie, píše portál eubusiness.com (prečítajte si tiež Kyjev pýta od Maďarska plyn, Budapešť vraj podľahla tlaku Moskvy).

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #plyn