Reexport plynu na Ukrajinu je neprijateľný, naznačila Moskva

Ruský minister energetiky Alexander Novak sa vyjadril, že európske krajiny nemôžu reexportovať ruský plyn na Ukrajinu vzhľadom na obsah kontraktov.

26.09.2014 12:25
Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Naznačil pritom, že tí, ktorí plyn reexportujú, by mohli čeliť obmedzeniu dodávok. V rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka Handelsblatt Novak uviedol, že reexport je neprijateľný. Ruský minister tak zmenil svoj postoj, ktorý zaujal minulý týždeň v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse.

„Podpísané kontrakty neobsahujú nijaké ustanovenie o reexporte,“ povedal Novak pre nemecký denník. „Dúfame, že naši európski partneri rešpektujú minulé dohody. Je to jediný spôsob ako garantovať neprerušené dodávky,“ dodal.

V rozhovore pre rakúsky Die Presse však 18. septembra Novak uviedol, že Rusko neobmedzí export plynu do Európy počas tejto zimy s cieľom zabrániť jeho reexportu na Ukrajinu.

Európska komisia si želá dočasné riešenie sporu o plyn medzi Ruskom a Ukrajinou. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger dúfa, že sa dosiahne dohoda o dodávkach na obdobie do apríla budúceho roka, aby sa pokryl hlavný dopyt počas zimnej sezóny.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina