Kyjev zvýši zásoby plynu, príde najmä zo Slovenska

Ukrajina, ktorá je pre spory o cenu odrezaná od dodávok plynu z Ruska, plánuje do novembra zvýšiť zásoby plynu vo svojich podzemných zásobníkoch na 17,5 miliardy metrov kubických.

10.09.2014 14:17
debata (6)

V súčasnej dobe sa zásoby pohybujú okolo 16 miliárd kubíkov. Ďalší plyn by pritom Ukrajina mala získať hlavne zo Slovenska, povedal v stredu tlačovej agentúre Interfax-Ukrajina minister energetiky Jurij Prodan.

Rusko prerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovici júna a oznámilo, že dodávky obnoví v prípade, že Kyjev zaplatí miliardy dolárov, ktoré dlhuje za predchádzajúce dodávky. Kyjev tvrdí, že suma, ktorú Moskva za plyn požaduje, je nespravodlivá a politicky motivovaná a odmieta ju zaplatiť.

Ukrajina ročne spotrebuje zhruba 50 miliárd metrov kubických plynu. Krajina vyťaží asi 20 miliárd metrov kubických, zvyšok musí doviezť, prevažne z Ruska.

Ukrajina môže dovážať plyn aj z Poľska a Maďarska, od septembra začala dovážať plyn zo Slovenska. Nová trasa by mohla Ukrajine pokryť až 20 percent dopytu po plyne.

Prevádzkovateľ slovenských plynovodu Eustream v stredu vo svojej pravidelnej dennej správe uviedol, že dodávky plynu na Slovensko cez Ukrajinu fungujú normálne. Poľský plynárenský monopol PGNiG podľa agentúry Reuters uviedol, že od pondelka dostáva menej plynu. V pondelok dostal o 20 percent menej plynu, než má v zmluve, v utorok dokonca o 24 percent ďalšie informácie v článku Rusi priškrtili Poliakom plyn, podľa Kyjeva to ruší reverz).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Vojany #Ukrajina