Na Slovensko prúdi z východu menej plynu

Dodávky ruského plynu pre Európu začali tento týždeň klesať. Výpadky v rozsahu 20 percent v stredu potvrdilo Poľsko a Nemecko. Aj na Slovensko tečie od stredy menej ruského plynu, a to o 10 percent oproti dohodám. Ruský Gazprom nevysvetlil, prečo sa tak deje.

10.09.2014 15:11 , aktualizované: 22:00
plyn, Gazprom, potrubie, Nefť Foto: ,
V prenosovej sústave na ukrajinsko–slovenských hraniciach v stredu zaznamenali pokles dodávok ruského plynu.
debata (304)

Ruský štátny plynárenský monopol poslal len stručné stanovisko, že posiela plyn „v závislosti od dostupných zdrojov tak na export, ako aj do ruských podzemných zásobníkov“.

Podľa informácií Pravdy sa objemy plynu pre Slovensko začali znižovať už od pondelka. Podobne to potvrdilo aj Poľsko. K výkyvom dodávok síce niekedy dochádza, spravidla sa však nesťažujú viaceré štáty naraz. K poklesu dodávok ruského plynu navyše dochádza v mimoriadne citlivom období, keď prebieha obchodná vojna medzi Ruskom a Európskou úniou za postoj Ruska k bojom na Ukrajine.

Analytik tvrdí, že Rusko obmedzením dodávok plynu upozorňuje EÚ. „Ide o varovanie Európskej únii, aby so sankciami nešla ďalej,“ povedal podľa agentúry Reuters Pawel Poprawa z Inštitútu energetických štúdií vo Varšave. Obmedzenie dodávok plynu by zatiaľ nemali pocítiť odberatelia v Európe. Je možné, že v ďalších dňoch objemy plynu opäť stúpnu.

Závisieť to môže aj od toho, ako sa EÚ postaví k ďalším protiruským sankciám. Aktuálne je na stole schválený návrh širších protiruských sankcií, ktoré sa majú zaviesť „v najbližších dňoch“. Tak sa na tom dohodli v pondelok členské krajiny EÚ. Viaceré štáty pritom so sankciami váhajú s tým, ako sa vyvinie dohoda o prímerí na Ukrajine. Časť krajín EÚ sa tiež obáva ruskej odvety. Protiruské sankcie majú odrezať prístup ruským ropným firmám k lacným európskym úverom. Jednou z firiem na čiernom zozname je práve dcérska spoločnosť Gazpromu – Gazprom Nefť, ktorá sa zaoberá dodávkami ropy.

Slovenský plynárenský priemysel potvrdil, že plynu z východu prúdi menej, ale zároveň situáciu upokojuje. „SPP zaznamenal mierny pokles objemu dodávok zemného plynu na úrovni približne desať percent. Dodávky pre všetkých zákazníkov SPP sú napriek tomu v plnej miere zabezpečené. SPP má nadštandardné zásoby plynu v podzemných zásobníkoch a je pripravený garantovať kontinuálne dodávky plynu všetkým svojim zákazníkom,“ povedal v stredu hovorca SPP Peter Bednár.

Aj slovenský rezort hospodárstva výpadok plynu vníma ako mierny, ktorý mohol spôsobiť aj sezónny výkyv. „Rezort hospodárstva preto zatiaľ nemal dôvod v tejto veci kontaktovať ruskú stranu,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková. Či by napríklad nemohlo ísť o technické problémy s potrubím alebo dôsledok zavedenia reverzného toku zo Slovenska smerom na Ukrajinu, nechcel komentovať ani hovorca SPP Peter Bednár.

Rezort hospodárstva ubezpečuje, že sme pripravení aj na prípadnú plynovú krízu, aká bola po zastavení dodávok ruského plynu cez Ukrajinu v roku 2009. V prípade opakovania krízy sa bude krajina spoliehať na zásoby plynu a dohodnuté reverzné toky z Rakúska a Českej republiky. Minister hospodárstva Pavol Pavlis v stredu po rokovaní vlády uviedol, že zásobníky plynu na Slovensku sú plné takmer na sto percent. „Garantujeme dodávky plynu do slovenských domácností aj v prípade úplného zastavenia plynu z Ruska, a to celú zimu. V takomto prípade by to však mohlo mať dosah aj na cenu plynu,“ dodala Žiaková. Plyn by sa totiž musel kupovať aj na spotových trhoch, kde cena nie je nakontrahovaná dopredu, ale závisí od aktuálnej situácie. Ako sa v takýchto situáciách budú vyvíjať ceny plynu na spotových trhoch, si v stredu netrúfol odhadnúť ani analytik zaoberajúci sa energetikou Karel Hirman.

Po Poľsku aj najväčšia nemecká energetická spoločnosť E. ON v stredu potvrdila, že eviduje mierne zmenšenie dodávok plynu z Ruska. Povedal to hovorca firmy. Dodal však, že neexistuje dôvod na znepokojenie vzhľadom na dostatočné zásoby.

Ukrajina v stredu naznačila, že obmedzenie dodávok ruského plynu môže súvisieť aj s tým, že krajina začala plyn odoberať reverzným tokom z Poľska, Maďarska aj zo Slovenska. Šéf ukrajinského prepravcu plynu Ukrtransgaz Ihor Prokopiv vyhlásil, že keďže Poľsko má menej plynu z Ruska, aj reverzný tok plynu z tejto krajiny na Ukrajinu bol zastavený. Naopak, slovenský prepravca plynu eustream v pondelok vyhlásil, že nedávno spustený reverzný tok plynu cez potrubie z Voján do Užhorodu funguje bez problémov.

Nateraz totiž stále viazne dohoda o dodávkach ruského plynu pre Európu cez Ukrajinu počas zimy. Ukrajina potrebuje doplniť svoje zásobníky, aby bola technicky schopná prevádzkovať tranzit. Pre vysokú cenu plynu však Ukrajina obmedzila odber plynu cez Ukrajinu a začala ho odoberať napríklad aj zo Slovenska. Reverzné dodávky ale problém nevyriešia a jediné riešenie je tak dohoda na cene plynu medzi Ruskom a Ukrajinou. Tú sa snaží sprostredkovať európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger.

Nedávno to vyzeralo nádejne v tom, že Rusko cenu zníži zo 485 dolárov na 385 dolárov za tisíc kubíkov. Ukrajina pôvodne plyn kupovala za 268,50 dolára za tisíc kubíkov, ale teraz vyjadrila ochotu platiť niečo vyše 300 dolárov za tisíc kubíkov. To, že dohoda je ďaleko, ale naznačil komisár Oettinger, ktorý tvrdo kritizoval ruského prezidenta. „To, že Vladimir Putin bude využívať falošné informácie, klamstvá a zbrane, presahovalo moju predstavivosť. Preto už nevylučujem ani tie najhoršie scenáre,“ povedal nedávno Oettinger k tomu, či nezostane Európa v zime bez ruského plynu idúceho cez Ukrajinu.

Napríklad Poľsko podľa agentúry SITA hľadá partnerov v USA a Kanade, od ktorých by mohlo dovážať skvapalnený zemný plyn (LNG). Uviedla to námestníčka poľského ministra hospodárstva Ilona Antoniszyn-Kliková. Očakáva sa, že USA začnú exportovať väčšie množstvá LNG v roku 2015, keďže krajina v máji tohto roka zmiernila obmedzenia vývozu.

Kyjev ráta, že s pomocou reverzného toku plynu zo susedných krajín dokáže pred zimou zvýšiť zásoby plynu v zásobníkoch. Najviac plynu má pritiecť zo Slovenska (ďalšie informácie v článku Kyjev zvýši zásoby plynu, príde najmä zo Slovenska). Obráteným tokom plynu zo Slovenska by mohla Ukrajina pokrývať až 20 percent svojej spotreby, uviedol ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Práve on nedávno spolu so slovenským premiérom Robertom Ficom slávnostne spustili reverzný tok plynu v slovenských Vojanoch (viac v článku Plyn už tečie na Ukrajinu, Fico s Jaceňukom otvorili kohútik).

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Rosnefť #protiruské sankcie