Blokády ciest, kolóny a traktory v uliciach. Štvrtok štartuje najväčší protest farmárov v histórii, ktorým úsekom sa radšej vyhnúť?

Slovenskí farmári ohlásili na štvrtok najväčší protest od vzniku republiky, obsadia desiatky lokalít po celom Slovensku.

21.02.2024 10:42 , aktualizované: 15:19
debata (86)
Farmári informujú o protestoch
Video

Na cesty prvej, druhej i tretej triedy po celom Slovensku vyrazí vo štvrtok 22. februára 4000 farmárov s vyše 2200 kusmi poľnohospodárskej techniky. Na cesty vyrazia od deviatej hodiny, ukončenie protestu je naplánované medzi 14.00 až 15.00 h. Poľnohospodárske stroje sa budú presúvať postupne v kolónach, na cestách môžu vznikať dopravné zápchy.

Na mapke nižšie je znázornené, v ktorých oblastiach budú prebiehať farmárske protesty a ako sa budú hýbať kolóny traktorov.

Asi najväčšie dopravné obmedzenia môžu vodiči čakať v hlavnom meste. Farmári pôjdu do Bratislavy z dvoch smerov. Spoločné stretnutie traktorov zo smeru Podunajské Biskupice a Vajnory bude na Trnavskom mýte. Následne plánujú spoločný presun ulicami Šancová, Štefániková smerom na Palisády, zastávka traktorov a sprievodu pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku. Odtiaľ sa presunú pred budovu parlamentu. Presun traktorov a protestujúcich naspäť po rovnakej trase.

farmári Čítajte viac Platby meškajú, nemáme už ani na naftu, varujú farmári. Prečo zaplavili s traktormi ulice?

Rozsiahle obmedzenia

Polícia v súvislosti s ohlásenými zhromaždeniami poľnohospodárov a farmárov bude monitorovať situáciu na cestách, aby zabezpečila čo možno najplynulejší priebeh protestu. Nakoľko motoristov budú čakať rozsiahle dopravné obmedzenie pri proteste, polícia odporučila používať alternatívne trasy. Polícia zároveň prijala opatrenia pri dohľade nad cestnou premávkou a zabezpečení verejného poriadku v rámci celého územia Slovenska.

„Všetkých účastníkov cestnej premávky upozorňujeme, že zajtra bude potrebné obrniť sa trpezlivosťou a ohľaduplnosťou. Aby nedošlo k ďalším dopravným komplikáciám, rešpektujte pokyny policajtov, ktorí budú v teréne motoristom pomáhať zvládnuť dopravné situácie,“ dodala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Polícia tiež odporučila sledovať krajských riaditeľstiev Policajného zboru (PZ) na sociálnej sieti, kde budú priebežne aktualizovať informácie o trasách a časoch presunov poľnohospodárov.

Blokácia hraničných priechodov

Súčasťou protestu je aj blokácia dvoch hraničných priechodov v Holíči a Trstenej, informoval ešte v utorok na tlačovej konferencii predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho. Na hranici s českom budú na hraničnom priechode Holíč – Hodonín. Odhadovaný príchod traktorov okolo 10:30 hod.. Čas je len orientačný. Traktory prídu z dvoch smerov – jedna kolóna pôjde z českej strany a druhá kolóna zo slovenskej strany zo smeru Senica – Radošovce – Holíč. Protesty budú aj na poľskom hraničnom priechode Trstená – Chyžné. Traktory prídu na hraničný priechod v odhadovanom čase 10,00 až 10,30.

Poľnohospodári budú protestovať celkovo v 37 lokalitách, kde má SPPK svoje regionálne zastúpenie. Protesty tak budú v krajských mestách či okresných mestách. Spoločný začiatok protestov od 9:00 hod.SPPK dáva do pozornosti najmä mestá: Levice, Galanta, Nitra, kde odhaduje pohyb okolo 150 poľnohospo­dárskych strojov v každom jednom meste a blízkom okolí.

Organizátor protestov upozorňuje, že v niektorých regiónoch budú poľnohospodári a potravinári počas protestov rozdávať spotrebiteľom potraviny (napr. Galanta, Považská Bystrica, Dolný Kubín…). „Na hraničných priechodoch a v niektorých mestách budú aj blokády ciest, bude znieť hymna a počítame aj s niektorými zhromaždeniami protestujúcich na námestiach či v iných vybraných lokalitách,“ informuje SPPK.

Kde budú v jednotlivých mestách:

  • Košice

Očakávajú 70 kusov techniky. Trasa: Turňa nad Bodvou – Drienovec – Moldava nad Bodvou – Čečejovce – Košice-Šaca – Ludvikov dvor (odbočka na Hanisku) – Košice-Pereš – Červený rak (pri Optime) – Nižné Kapustníky (most VSS) – Slanecká – Južné nábrežie – Vyšné Opátske – Prešovská cesta – smer Prešov – Parkovisko na Chvalabohu (Zelený dvor) – Budimír (zjazd z diaľničného privádzača a príjazd na diaľničný privádzač) – smer Košice – ulica Hlinkova – ulica Watsonova – Trieda SNP – Trieda KVP – na križovatke pri Optima sa to rozdelí na dve časti:

Prvá časť: smer Rožňava – Ludvikov dvor (odbočka na Hanisku) – Košice-Šaca – Čečejovce – Moldava nad Bodvou – Drienovec – Turňa nad Bodvou.

Druhá časť: smer Prešov – Červený rak (pri Optime) – Nižné Kapustníky (most VSS) – Slanecká – Južné nábrežie – Vyšné Opátske – Prešovská cesta – Budimír.

Na ulici Watsonova a Festivalovom námestí je plánovaná zastávka pre mediálne aktivity v čase cca od 11:30 – 13:00.

  • Prešov

Očakáva sa 70 ks poľnohospodárskej techniky. Prvá trasa: Petrovianska – Košická – Masarykova – Grešová – Vajanského – Duklianska – Sabinovská – Šarišské Michaľany – smer Sabinov Námestie Slobody.

Druhá trasa: Petrovianska – Švabská – Armádneho gen. Svobodu – Bardejovská – Duklianska – Sabinovská – Šarišské Michaľany – smer Sabinov Námestie Slobody.

  • Trenčín

Očakáva sa 55 ks poľnohospodárskej techniky. Trasa: Trenčín Zámostie-Bratislavská – Hasičská-G.M.R. Štefánika – výstavisko Expo Center. Technika sa zhromaždí na výstavisku.

  • Žilina

Očakáva sa 16 ks poľnohospodárskej techniky. Trasa: Dolný Hričov – Strečno – Dolný Hričov.

  • Banská Bystrica

Očakáva sa 40 ks poľnohospodárskej techniky. Prvá trasa: Okres Banská Bystrica – Vlkanová, Banská Bystrica, Slovenská Ľupča, Brezno a späť do Banskej Bystrice na Námestie Slobody.

Druhá trasa: Okres Brezno – zhruba od 9:00 budú odstavené po dva až tri traktory pri ceste s transparentmi do 12:00 v lokalite „A“, vstup do Brezna z Valaskej. „B“, odbočka v Zadných Halnách. „C“, križovatka nad Mýtom pod Ďumbierom na Čertovicu. „D“, v obci Polomka. „E“, v obci Pohorelá. „F“, pri obci Telgárt budú traktory s transparentmi odstavené na krajnici tak, aby minimálne obmedzovali jazdnú premávku. Od 12:00 do 16:00 bude vytvorený prvý sprievod traktorov s transparentmi a bude sa pohybovať od Telgártu po Polomku a späť. (počet traktorov a teleskopických manipulátorov bude zhruba osem).

Od 12:30 do 15:00 bude súbežne druhý sprievod traktorov s transparentmi (počet poľnohospodárskych strojov so závesovým zariadením v počte 9–12 kusov) a bude sa pohybovať od Zadných Halán po Mýto pod Ďumbierom, odtiaľ budú pokračovať cez obec Mýto pod Ďumbierom, Bystrú, Podbrezová časť Piesok, Chvatimech, Valaská, až do mesta Brezno.

Plánovaný príchod na cestu medzi Mestským úradom na Námestí Milana Rastislava Štefánika a svetelnou križovatkou pred hotelom Ďumbier je o 15:00. Na tomto mieste farmári plánujú odstaviť stroje v oboch smeroch do 16:00 tak, že v smere od Hotela Ďumbier a ulice ČSA sa v danom čase nebude daná cesta prejazdná.

  • Nitra

Očakáva sa až 150 kusov techniky na cestách. Prvá skupina: 1. Branč – Nitra 2. Topoľčany – Nitra 3. Neverice – Nitra 4. Vráble – Nitra.

Druhá skupina: Zraz pred parkoviskom P10 Agrokomplex – Akademická 4 Nitra, následne protestná jazda mestom Nitra.

  • Trnava

Má prísť až 110 ks poľnohospodárskej techniky. Farmári prídu z poľnohospodár­skych podnikov z okresov Hlohovec, Piešťany, Trnava – hviezdicovito na vjazdoch do Trnavy od Hrnčiaroviec, Zelenča, Zavaru, Bieleho Kostola, Ružindola, Zvončína, Bolerázu, Krupej, Špačiniec, Bučian.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #farmári