Platby meškajú, nemáme už ani na naftu, varujú farmári. Prečo zaplavili s traktormi ulice?

Nie sme úradníci, ale poľnohospodári. Už si dnes jedol, poďakuj sa poľnohospodárom. S takýmito heslami na kapotách traktorov dorazili pred ministerstvo pôdohospodárstva v pondelok o trinástej popoludní nespokojní malí poľnohospodári. Na účty mnohých z nich doteraz neprišli dotácie známe ako priame platby. Peniaze sú krvou podnikania, aj toho na pôde. Bez nich sa nedá prežiť.

19.02.2024 17:51
debata (121)
Video

Jeden príbeh za všetky, ktorý vyhnal malých farmárov do ulíc. Radovan Vrableca hospodári na 150 hektároch v chotári obce Závod, ktorá leží medzi Malackami a Kútmi. Pestuje zemiaky a k tomu potravinársku raž, pšenicu a sladovnícky jačmeň. Na priame platby čaká túžobne každý deň, pretože od nich závisia splátky strojov, ktoré nadobudol na lízing. No po farmárových peniazoch dychtia aj dodávatelia osív a agrochémie. Kruh sa uzavrel, je čas platiť.

Protest farmárov

Protestujúci farmári vyšli na traktoroch do mnohých slovenských miest.

Fotogaléria
Na snímke farmári počas celoslovenského...
Na snímke traktory pred Ministerstvom...
+3Na snímke farmári počas celoslovenského...

Sú takí, čo nemajú na účte ani euro

Hospodárenie na pôde sa dnes bez dotácii nepohne ani o milimeter, tak je nastavené v celej Európskej únii. Vrableca vysvetľuje, že lízingovky, banky a dodávatelia vstupov dobre vedia, že ekonomiku poľnohospodárov – malých či veľkých bez rozdielu – kryjú práve dotácie. Stačí jedno malé zaváhanie a celý systém sa vychýli. Najmä keď ekonomika fariem je po vlaňajšku napnutá na prasknutie. Vlani totiž došlo k výraznému poklesu cien všetkých rastlinných výrobkov.

mReportér: Protest farmárov smerujúci do Dolného Kubína
Video

V roku 2022, keď slovenskí poľnohospodári dosiahli od vstupu do EÚ zisk 347 miliónov eur, nebol tento rekord dôsledkom len vzopätia cien, ale dotácií. Bez nich by na zisk nedosiahli! Tak sa veci majú od Lisabonu po Bratislavu či Varšavu. Cena pšenice sa po vypuknutí vojny na Ukrajine pohybovala aj po vyše 300 eur za tonu, v niektorých okamihoch dokonca po 400 eur za tonu. Z vlaňajšej úrody však ide len po 150 eur. Je to cena, ktorá, ako povedal predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Ján Jelen, neumožňuje farmám udržať sa nad vodou.

A koľko stoja potraviny v obchodoch?

Farmári netrpezlivo čakajú na dotácie. Tie – platilo to až do vlaňajška – im vyplatili vždy na sklonku roka; v decembri mali farmári na účtoch zhruba 90 percent peňazí. Kolobeh platieb, ktoré, ako spomínal farmár Radovan Vrableca, potrebuje povyplácať svojim veriteľom, sa musí čo najskôr rozprúdiť. Len na splátky lízingov mu treba mesačne 1 500 eur. Dovedna mal farmár zo Závodu dostať podporu 35-tisíc eur, ale keď ráno odchádzal na protest do Bratislavy, nemal na účte ešte ani euro.

Práve v deň protestov začala farmármi ostro sledovaná Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vydávať rozhodnutia o vyplácaní podpôr. Dovedna by im malo pritiecť cez rôzne tituly 118 miliónov eur. Pred týždňom PPA informovala, že poľnohospodári by mali mať z celkových 360 miliónov eur na účtoch už 157 miliónov. Ak teda začnú pritekať ďalšie peniaze, roľníci by mali byť z najhoršieho von.

Lenže platilo a platí: čo je doma, to sa počíta. A kto nemá peniaze, musí si požičať; sú to doplnkové náklady, s ktorými mnohí farmári spoliehajúci sa na pravidelný tok dotácií nerátali. A tak idú nielen rozpočty farmárov na doraz. Niektorí, ako farmár Dušan Miter spred Zvolenského zámku, sa pre celé Slovensko vyjadrili, že už nemajú za čo kúpiť naftu, ktorú potrebujú na rýchlo sa blížiace jarné práce.

V dvadsiatich okresoch Slovenska protestovalo pred regionálnymi pracoviskami platobnej agentúry podľa šéfa Združenia mladých farmárov – ASYF Mariána Glovaťáka okolo 300 nespokojných farmárov na traktoroch. Blokovali aj hraničný priechod s Ukrajinou a bolo ich vidno od severnej hranice na Orave až po juh Slovenska.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer) zareagoval na akciu farmárov s tým, že sa protesty zneužili na politické účely. „Vážim si každého poľnohospodára, či je malý alebo veľký, lebo každý tvorí hodnoty, na ktorých nám všetkým spoločne záleží. Rešpektujem aj to, že každý má právo vyjadriť svoj názor a má právo aj protestovať. S čím však nemôžem súhlasiť je spôsob, ako sa zneužívajú problémy poľnohospodárov na politické účely. A to je príklad dnešného protestu,“ napísal vo svojom stanovisku.

O čo ide malým roľníkom

Žiadajú okamžité vyplatenie priamych platieb, úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov. To má, pravda háčik. Štát poskytol úľavy na odvodoch pre firmy, ktoré zamestnávajú ľudí, kým samostatne hospodáriaci roľníci (SHR) zamestnávajú iba seba. Lenže mnohí z nich sa bez zamestnancov nezaobídu. Sú to ešte SHR? Im sa však zdá, že v situácii, v akej sa ocitli, je to nespravodlivé.

Jablkom sváru je priveľa papierovania pri vypisovaní žiadostí o dotácie. Požiadavka debyrokratizácie ide naprieč celou Európou. Špecifickým slovenským problémom je tzv. register užívacích vzťahov, ktorý by mal vniesť jasno do toho, kto na akých, presnejšie čích pozemkoch hospodári. V centre pozornosti sa opäť ocitol Slovenský pozemkový fond. K pôde, ktorú spravuje, sa chcú dostať všetci bez rozdielu, malí, veľkí či strední a ide o zhruba pol milióna hektárov.

Slovensko síce dáva farmárom zelenú naftu, ale rozlišuje, či ide o poľnohospodárov so živočíšnou alebo špeciálnou rastlinnou výrobou. Malí poľnohospodári chcú naftu, na ktorú je daňová úľava, bez rozdielu charakteru výroby. Rezort chce však aj cez tento daňový stimul podporovať tých, čo produkujú ovocie, zeleninu či mlieko.

A, samozrejme, poľnohospodárom – a to bez rozdielu veľkosti podniku – prekáža dovoz agrokomodít z tretích krajín. Hoci rezort dal stopku ukrajinským dovozom a chce, aby prechádzali cez Slovensko bez zastavenia, ide aj o dovozy z tretích krajín, kde vládnu iné podmienky pestovania plodín a chovu zvierat. Ide predovšetkým o používanie chemických ochranných látok, antibiotík a hormonálnych prípravkov.

Druhá vlna protestov vo štvrtok

Do čoho vyústi pondelkový protest? Vo štvrtok má byť v réžii najväčšej samosprávnej organizácie, ktorou je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ešte mohutnejší protest. Prakticky všetky okresy Slovenska by malo zaplniť 2 200 strojov a 4 000 protestu­júcich poľnohospodárov, ktorí opäť pritiahnu do Bratislavy a sústredia sa aj na prechodoch hraníc zo Slovenska do Zakopaného v Poľsku alebo z Holíča do Hodonína či opäť vo Vyšnom Nemeckom. Odtiaľ vyšlú signál do Bruselu, že dosť bolo byrokracie, ale aj Zelenej dohody, ktorá okrem iného priniesla úhorovanie pôdy.

Farmári sa chceli stretnúť s ministrom Richardom Takáčom. Tvrdili, že ministrovi sa zdal ich protest pomýlený. A tak svoje požiadavky odovzdali v podateľni…

Takáč má snahu veci vyriešiť. Usiluje sa rozchodiť najviac preklínanú inštitúciu, ktorou je platobná agentúra. Pred týždňom tam dosadil nového generálneho riaditeľa, od jeho nástupu tretieho. Ten včera vydal pokyn na vyplatenie peňazí, ktoré by mali oživiť chod fariem.

Je najvyšší čas upokojiť vášne. V Európe i na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #farmári