Je na Slovensku sršeň ázijský? Ministerstvo pôdohospodárstva takúto informáciu nemá

Agrorezort zatiaľ nemá informáciu o výskyte sršňa ázijského (Vespa velutina nigrithorax) na slovenskom území. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na tohtotýždňovú informáciu Lesníckej ochranárskej služby (LOS) Banská Štiavnica o výskyte invázneho sršňa blízko slovenských hraníc.

03.09.2023 14:25
luzny les, dunaj, velkolelske rameno, velky lel Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„MPRV zatiaľ nedisponuje oficiálnou informáciou o výskyte sršňa ázijského na našom území. Slovenský zväz včelárov (SZV) však pravidelne v rámci prednášok a seminárov informuje včelárov, ako postupovať pri jeho prípadnom výskyte. Okrem týchto seminárov sa včelári na Slovensku inšpirujú včelármi z Francúzska a Španielska, ktorí pravidelne a intenzívne bojujú s výskytom tohto typu sršňa na ich území,“ spresnil agrorezort.

JDS petícia požiadavky dôchodky valorizácia Čítajte viac Dôchodcovské združenie prišlo s novým nápadom. Chce vlastné ministerstvo, bol by to unikát v EÚ

„SOŠ Pod Bánošom 80, Banská Bystrica, ako včelárska škola má už trojročný medzinárodný projekt určený pre prípravu na inváziu Vespa velutina nigrithorax, a to spolu s francúzskou, rakúskou a českou stranou. Materiály k tejto problematike sú sprístupnené zdarma na stránke www.blesabee.online,“ informoval predseda SZV Pavel Fiľo.

„Je dohodnutá spolupráca so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR na analýzu nájdených exemplárov, ďalej s vedením Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici na zásahy. Je zároveň vytvorený je link na nahlasovanie výskytu sršňa,“ doplnil.

Avizoval, že 7. septembra sa uskutoční na pôde SOŠ Pod Bánošom informačno-školiaci seminár pre pracovníkov ŠOP a národných parkov zameraný na biológiu sršňa ázijského, jeho odlišovanie od sršňa európskeho, na spôsoby monitorovania a nahlasovania výskytu a spôsoby likvidácie primárnych a sekundárnych hniezd.

mimoriadne1, mim1, smrť, úmrtie, zomrel, sviečka, kahanec Čítajte viac Zomrel Jarolím Herceg. Bojničky preslávil Kasínom, kde chodili na šošovicovú kašu a skvelé víno aj futbalisti Slovana

„Následne 8. septembra na základe vzájomnej spolupráce s Krajským riaditeľstvom HaZZ a ich ochote získať čo najviac vedomostí a zručností uskutočňujeme školenie pre profesionálnych členov hasičského zboru v Banskobystrickom kraji, prezenčne aj s ukážkami, ktoré získali počas projektu naši včelárski majstri a prizvaní traja profesionálni hasiči, ktorí sú zároveň aj včelármi,“ informoval.

„Títo ľudia sa nezúčastnili v rámci nášho projektu už minulý rok na praktických ukážkach a školeniach zameraných na monitoring a likvidáciu sršních hniezd a rátame s nimi ako s akčnou skupinou. Sršne ázijské videli na včelniciach vo Francúzsku, absolvovali školenie s akreditovanými školiteľmi a zúčastnili sa na zásahoch pri odstraňovaní sršních hniezd. Škola zakúpila aj potrebné vybavenie na likvidáciu hniezd. S on-line účasťou na informačnom seminári sme oslovili prostredníctvom predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera aj predstaviteľov samospráv a obcí. Žiaľ, ich záujem nie je dostačujúci,“ dodal Fiľo.

LOS Banská Štiavnica tento týždeň na sociálnej sieti informovala, že minulý týždeň bol potvrdený prvý nález sršňa ázijského v Maďarsku, a to asi 10 kilometrov od Gabčíkova. „Spozornieť by mali najmä včelári, keďže väčšinu jeho potravy tvoria práve včely. Môžeme ho u nás očakávať už veľmi skoro. Predpokladalo sa, že prirodzeným šírením príde na naše územie až o niekoľko rokov. Zrejme došlo k skokovému šíreniu transportom nejakého tovaru alebo materiálu, pretože dosiaľ najbližší nález bol v Nemecku,“ zdôraznila LOS.

Vespa velutina nigrithorax je invázny druh pôvodom z Číny, ktorý bol do Európy zavlečený náhodne. Má veľký vplyv na populáciu dvojkrídlovcov a sociálnych blanokrídlovcov, predovšetkým na včely medonosné a predstavuje hrozbu pre európske včelárstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lesy #sršeň ázijský