Čaputová ocenila aj známeho vinohradníka. Prečítajte si jeho životný príbeh

Sedemdesiatsedemročný Ondrej Korpás, vinohradník, vinár a šľachtiteľ, je čerstvým držiteľom Pribinovho kríža. Je to veľká životná a spoločenská satisfakcia nielen pre tohto poctivého a talentom obdareného muža, ale v širšom zmysle aj pre slovenský vinič a víno. Vysoké ocenenie prišlo vo chvíli, keď vinohrady a šľachtenie zápasia o holý život a nad vodou ich držia ľudia, ktorí sa viniču upísali vlastnou krvou.

02.01.2023 19:00
Korpas  a jeho poklady Foto:
Vínne poklady Ondreja Korpása.
debata (14)

Korpás je v našich časoch ojedinelý svojím prísnym disciplinovaným prístupom k životu, povolaniu, rodine a sebe samému. Nevedno, kde sa v ňom denne berie záplava energie a životnej vitality, veď sa venuje nielen pestovaniu a šľachteniu viniča. Vlastnoručne so synom Ondrom orežú cez zimu tisíce krov viniča a keď krížence dajú úrodu dvoch či troch strapcov, spracujú ich na víno. Od rána do večera, ako je rok dlhý, sú otec so synom vo vinohrade, pokiaľ ich nezavolajú na degustácie či konzultácie, alebo prednášky. Ich názor sa cení.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Masívny prepad cien na čerpačkách. Kde sa až zastaví?

Práca Ondreja Korpása baví, ale neuberá sa len jedným smerom. Korpásovský vinohradnícky dom pod pätou vinice na Starom vrchu kvitne od jari do jesene kvetmi. Dolu v jeho podzemí zrie víno v desiatkach demižónov a stovkách fľašiek. Je to ojedinelé laboratórium zrodu vína umiestnené rovno vo vinohrade. Nahliadnuť sem môžu len tí, ktorí vínu rozumejú, alebo veľké návštevy – diplomati, ministri.

Vinica s pivnicou človeka pohlcujú, Korpás sa z ich objatia vymaňuje po svojom. Roky buduje unikátnu zbierku tisícky kaktusov. A má ešte jednu záľubu. Ako chlapec sa zamiloval do holubov, pri dome mu hrkúta stočlenná holubia letka. Keď holuby vzlietnu k oblohe, mysľou sa k nebesiam vznáša aj náš hrdina. Kto z nás netúži aspoň na chvíľu zbaviť sa zemskej príťažlivosti?

Sila vášne

Ako vidno, máme pre sebou človeka širokých záujmov, ktorý ich ľahko zvláda, pretože sú jeho vášňou. To ona je palivom, čo ho ženie vpred.

Mad1 Čítajte viac Drahé potraviny? Pozrite sa, čo sa deje v Maďarsku

Korpás pochádza z roľníckej rodiny vo Veľkých Lovciach, dedinky uprostred Podunajskej pahorkatiny. Darilo sa tu všetkému od zeleniny, ovocia, obilia po kukuricu a repu. Roľníci stíhali od jari do jesene, od svitu do mrku dopestovať, dochovať a spracovať všetko, čo pole a dvor dali. Súčasníci pohodlne nakupujúci potraviny v supermarketoch si to už takmer nevedia predstaviť.

Takéto prostredie zrodilo Ondreja Korpása, chlapa húževnatého, zanovito idúceho za svojimi farebnými snami. V detstve mu v škole podarovali muškát. Možno tam sa zrodila jeho vášeň mať raz ešte krajší kvet. Učitelia objavili veľmi rýchlo jeho bystrú myseľ, skvelú pamäť, predstavivosť aj súťaživosť. Vari najviac mladíka sformovala vysoká škola.

So synom Ondrejom vo vinohrade. Foto: Jozef Sedlák
Otec a syn So synom Ondrejom vo vinohrade.

Korpás je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, jej vysoko oceňovanej lednickej fakulty. Práve v Lednici sa dostal do krúžku profesora Viléma Krausa, ktorý položil základy modernému československému vínu. Jeho protagonistom sa stal aj Korpás. Kraus si nadaného študenta zamiloval a keď mladý inžinier z Lednice odchádzal, dostal do vienka zopár profesorových novošľachtencov. O pár rokov neskôr z nich na južnom Slovensku v Strekove vypiplal Krausovu odrodu Svojsen. Tým sa začala jeho cesta do sveta veľkého vína.

Trnavský vinársky tandem Peter Stanko (vľavo) a Vladimír Mrva získali v Štasburgu dva tituly šampiónov za Chardonnay a Sauvignon. Čítajte viac Ocenili TOP slovenské vína. Naši vinári zažiarili vo Francúzsku, pozrite si víťazov

Korpásova kariéra po vysokej škola bola raketová. Podistým mu priala doba. V roku 1969 ho družstevníci z Rúbane vyreklamovali z vojenčiny. Žiadali, aby armáda uvoľnila mladého inžiniera, pretože družstvo ide založiť nový vinohrad. Keď sa rúbanské a strekovské družstvá zlúčili, Korpás zakrátko riadil zeleninársku, ovocinársku aj vinohradnícku výrobu.

Bolo len otázkou času, kedy sa jeho profesionálna cesta skríži s dráhou šľachtiteľky Doroty Pospíšilovej. Jej novošľachtence Devín a Dunaj, prvé dve slovenské pôvodné odrody, sa dočkali uznania aj zásluhou práce, ktorú v strekovských škôlkach urobil Ondrej Korpás.

Vínom emancipoval juh Slovenska

V roku 2002 zavítala počas medzinárodného vinárskeho kongresu v Bratislave na južné Slovensko delegácia OIV – Medzinárodného úradu pre vinič a víno. Nie náhodou prišli do Strekova a Rúbane. Korpás mohol odborníkom z celého sveta ukázať dobre obrobené družstevné vinice, množstvo slovenských novošľachtencov a v nich ojedinelú ampelografickú zbierku viniča, do ktorej sústredil vyše 1 200 odrôd!

Jaroslava Kaňuchová-Pátková, víno Čítajte viac Slováci a víno. Sme náročnejší ako za socializmu, kde u nás je najlepšia vínna turistika?

O pár rokov neskôr sa Korpás stáva tvárou Strekovského vínneho festivalu – v Pravde sme vtedy napísali, že sa zrodila Slobodná vinárska republika Strekov. Na južnom Slovensku jedno po druhom vznikali ambiciózne vinárstva. Najznámejším sa stalo Chateau Belá, kde pracuje dlhoročný Korpásov priateľ z čias vysokoškolských štúdií Miroslav Petrech. V roku 2015 otvorili v Rúbani dôstojný náprotivok Belej, Chateau Rúbaň. Na počesť sedemdesiatin Ondreja Korpása sem zavítala celá slovenská vinárska elita. Vzdali poctu mužovi, ktorý prepísal vinohradnícky príbeh Slovenska, južného obzvlášť.

Šľachtiteľ viniča Ondrej Korpás. Foto: Jozef Sedlák
Ondro Korpas 74 Šľachtiteľ viniča Ondrej Korpás.

Vinohradník, vinár a šľachtiteľ si buduje rešpekt svojou prácou. Tú Korpásovu vidno na Starom vrchu, ktorý patrí medzi 25 najlepších vinohradníckych polôh na Slovensku. Objavíme tu úhľadnú, poctivo obrábanú vinicu, ktorá prirodzene zapadá do krajiny. Spolu so synom Ondrejom tu Korpás pracuje na svojom životnom projekte, cieľom ktorého je priniesť Slovensku červené víno prekonávajúce kvalitou Dunaj. Ten je považovaný za prototyp moderného slovenského vína – je to mohutný a pritom elegantný mok s priehrštím ovocných tónov. Ostatne tohto roku sa stal Dunaj v podaní vinára Branislava Nichtu svetovým šampiónom na AWC Vienna.

Kto naplní potenciál krajiny

Pri hľadaní ideálneho slovenského červeného vína stavili otec so synom na Lavinu (kríženec Dunaj x Merlot), Darius (Merlot x Dunaj), Cabernet Cortonu (Cabernet franc x Dunaj) a Danubius (Castets x [Cabernet Sauvignon x Saperavi] x Dunaj). Toto kvarteto prihlásili do štátnych odrodových pokusov. Budúcnosť ukáže, ktoré z nich sa ujme ako vlajková loď červených vín Slovenska.

Vladimír Mrva, víno, salón vín Čítajte viac Známy trnavský vinár Mrva: Dnes je celosvetový trend piť svieže, ovocné vína. Ľudia chcú pocítiť v ústach "chrumkavosť“

Na Starom vrchu však nájdeme aj 15 nových stolových odrôd viniča. Sú viac než atraktívne vzhľadom bobúľ, farebnosťou, aromatikou a chuťou. Mnohé z noviniek sú bezsemenné. Bobule hrozna rozohrávajú v ústach ojedinelý koncert pôžitku. Strapce nových odrôd zodpovedajú najvyšším spotrebiteľským štandardom. Kvalitou vysoko prekonávajú dovážané stolové hrozno, ktoré predávajú obchodné reťazce. V čase, keď sa na Slovensku rozpadol vinohradnícky výskum, jeho reputáciu zachraňujú zo skromného rodinného rozpočtu dvaja nadšenci šľachtenia. Štátne vyznamenanie, ktoré prezidentka udelila Ondrejovi Korpásovi, je akiste morálnou satisfakciou za ojedinelé dielo, ktoré šľachtiteľ vytvoril. Ale tou skutočnou by bolo, keby sa odrody, ktoré Korpás v ostatných rokoch spolu so synom vypiplal, dostali do vinohradov.

Ešte v časoch spoločného štátu odborníci zrátali, že územie medzi Novými Zámkami a Štúrovom, jedinečná Podunajská pahorkatina, by mohla produkovať stolové hrozno a vynikajúce biele a červené vína pre celé Československo. Realita je však iná. Samo vysoké vyznamenanie nestačí. Po ňom by mala prísť podpora vinohradníkov schopných pestovať chutné a úrodné korpásovské odrody.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinohradník #Korpás #Pribina