Dodávky ropy na Slovensko boli obnovené. Výpadok nemal žiaden vplyv na zásobovanie čerpacích staníc, informuje Slovnaft

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR prostredníctvom štátnej spoločnosti Transpetrol, a. s., eviduje obnovenie dodávok ropy ropovodom Družba na Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík. Dodávky boli prerušené z ukrajinskej strany v utorok (15. 11.) vo večerných hodinách.

16.11.2022 16:42
Slovnaft rafinéria Foto:
Slovnaft rafinéria
debata

Spoločnosť Slovnaft tiež potvrdila, že ropa prúdi v požadovaných objemoch a podľa dohodnutého harmonogramu. "Niekoľkohodinový výpadok ropovodu nemal žiaden vplyv na prevádzku rafinérie, a teda ani na zásobovanie čerpacích staníc a veľkoobchodných zákazníkov,“ informuje hovorkyňa Slovnaftu Tatiana Novotná.

TASR na základe správy Reuters informovala, že dodávky ropy do časti strednej a východnej Európy cez ropovod Družba boli podľa prevádzkovateľov ropovodov v Maďarsku a na Slovensku dočasne pozastavené.

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL uviedol, že podľa informácií od jeho ukrajinského partnera ruská raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu prevádzky ropovodu. Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na „technické dôvody na ukrajinskej strane“, ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

slovnaft Čítajte viac Slovnaft reaguje na zastavenie ropy cez Družbu. Potrubie nebolo poškodené, rezervy sú dostatočné

Sieť ropovodov Družba vedie z Ruska a rozdeľuje sa v Bielorusku, pričom jedna vetva smeruje na Ukrajinu. Tam sa opäť rozdeľuje a zásobuje niekoľko krajín východnej a strednej Európy, ktoré sú od tejto ropy závislé, vrátane rafinérií v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko