Slovnaft reaguje na zastavenie ropy cez Družbu. Potrubie nebolo poškodené, rezervy sú dostatočné

Dodávky ropy do strednej Európy cez ropovod Družba boli pozastavené. Ruská raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu ropovodu, informuje maďarský ropný a plynárenský koncern MOL.

16.11.2022 11:46
slovnaft Foto: ,
Na tomto mieste končí ropovod Družba, ktorá privádza ropu z Ruska cez Bielorusko, Ukrajinu až na Slovensko.
debata (3)

K problémom s ropovodom došlo súčasne s výbuchom v dedine vo východnom Poľsku neďaleko ukrajinských hraníc. Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na „technické dôvody na ukrajinskej strane“, ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

Potrubie nebolo poškodené

Družbu bude pravdepodobne možné reštartovať v krátkom čase, keďže samotné potrubie nebolo poškodené, uviedol Peter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí. Szijjártó po rozhovore s poľským ministrom zahraničných vecí Zbigniewom Rauom uviedol tiež, že Maďarsko čaká na ďalšie informácie od Varšavy o výsledkoch vyšetrovania výbuchu, ku ktorému došlo v Poľsku pri ukrajinských hraniciach.

„Trochu upokojujúcou správou je, že podľa aktuálnych informácií nedošlo k poškodeniu samotného ropovodu Družba, iba elektrárne, jedného prvku infraštruktúry, ktorá slúži na prevádzku ropovodu,“ povedal Szijjárto.

slovnaft Čítajte viac Ruské bombardovanie vyradilo ropovod Družba, hlásia Maďari

Oprava je, ako tvrdí, jednoduchšia, ako keby bolo zasiahnuté samotné potrubie, takže sa to dá pravdepodobne urobiť v krátkom čase v závislosti od porúch odhalených počas technických prác. Szijjártó tiež zopakoval, že Maďarsko má niekoľkomesačné zásoby ropy a zásobovanie krajiny nie je ohrozené.

Nie je dôvod na obavy

To isté potvrdil a slovenský premiér Eduard Heger a minister hospodárstva Karel Hirman. Slovenská vláda eviduje prerušenie dodávok ruskej ropy ropovodom Družba do rafinérie Slovnaft. Hirman kolegov pravidelne o situácii informuje a v súčasnosti nie je dôvod na akékoľvek obavy.

Heger upokojuje občanov, s tým, že všetko je zabezpečené a nič nie je ohrozené. Obnovenie dodávok ropy na Slovensko je podľa neho otázkou najbližších hodín, maximálne niekoľkých dní.

Svoje vyjadrenie uviedla aj spoločnosť Slovnaft, ktorá patrí pod skupinu MOL. „Skupina MOL udalosti pozorne sleduje a s ukrajinskými partnermi skúma podmienky na opätovné spustenie ropovodu Družba,“ uviedla hovorkyňa Slovnaftu Tatiana Novotná. Firma je pripravená zabezpečiť nepretržité dodávky ropných produktov do našej krajiny a celého regiónu. Prevádzkové rezervy Slovnaftu, ako aj strategické rezervy Slovenska sú dostatočné na to, aby sme udržali rafinériu v Bratislave v prevádzke až do odstránenia škôd.

Ropa, Ukrajina Čítajte viac Ďalší útok na infraštruktúru? Poliaci odhalili úniky na ropovode Družba

Dodávky ropy sa zastavili aj v Čechách. Lukáš Kovanda, analytik Trinity bank, tvrdí, že cena ropy mieri smerom hore. Cena ropy Brent v reakcii na správu citeľne vzrástla, a to zhruba o 2,2 percenta.

Sieť ropovodov Družba vedie z Ruska a rozdeľuje sa v Bielorusku, pričom jedna vetva smeruje na Ukrajinu. Tam sa opäť rozdeľuje a zásobuje niekoľko krajín východnej a strednej Európy, ktoré sú od tejto ropy závislé vrátane rafinérií v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #Družba