Víťazom súťaže Top Agro Slovensko sa stala firma z Levíc

Absolútnym víťazom 27. ročníka súťaže Top Agro Slovensko sa stala spoločnosť AGRO - SEMEG S 3, s. r. o., Horné Semerovce v okrese Levice. Informoval o tom Klub poľnohospodárskych novinárov, ktorý je organizátorom súťaže.

20.10.2022 17:49
Družstvo v Kamienke Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Víťazom kategórie Top Agro – poľnohospodárske družstvá – produkčné oblasti je Poľnohospodárske družstvo (PD) Špačince v okrese Trnava. V kategórii Top Agro – poľnohospodárske družstvá – znevýhodnené oblasti zvíťazilo PD Družba so sídlom v Tupej v okrese Levice.

SR Bratislava energetika Klub 500 plyn zabezpečenie BAX Čítajte viac Priemyselník Soták z Podbrezovej stavia najväčšiu slnečnú elektráreň na Slovensku. Zverejnili jej zábery

Spoločnosť AGRO – SEMEG S 3 sa stala absolútnym víťazom súťaže a vyhrala aj kategóriu obchodných spoločností, ktoré podnikajú v produkčných oblastiach. Firma hospodári na 1640 hektároch poľnohospodárskej pôdy a zamestnáva 19 pracovníkov. Za ich ekonomickým úspechom je prístup k obrábaniu pôdy a využívanie moderných technológií.

AGRO – SEMEG S 3 výrazne využíva moderné technológie, ktoré šetria náklady. Traktory a kombajny sú vybavené GPS a dátovo diagnostikujú obrábané polia, čím vznikajú úrodové mapy. Výživa a celý komplex agrotechnických operácií sa tak nerobí naslepo, ale s poznaním, čo príslušné plodiny potrebujú.

Spoločnosť AGRO – SEMEG S 3 vedie konateľ Martin Marček trinásty rok. V minulosti sa na poliach, kde hospodária, tvorili po dažďoch jazerá. Pôda nepresakovala do celého profilu, čo prinášalo nižšie úrody. Dnes v chotári podrývajú každý rok jednu tretinu z celej výmery a pôda začala dýchať. Pomohlo jej aj vápnenie, ktoré upravilo pH, a keďže obnovili aj chov dobytka prostredníctvom stáda 175 kráv mäsových plemien limousin a charolais, do zúrodnenia pôdy vstúpil aj maštaľný hnoj.

Konateľ Agro Semec Martin Marček. Foto: Archív Agro Semec.
Agro Semeg Marcek Konateľ Agro Semec Martin Marček.
Predajna COOP Jednota 1 kopie Čítajte viac 300 potravinám v obciach hrozí koniec. Prežili sme aj vojnu, no drahú elektrinu nie, tvrdí šéf COOP Jednota

V súťaži boli na základe objektívnych ekonomických ukazovateľov vyhodnotené najlepšie poľnohospodárske družstvá, obchodné spoločnosti a samostatne hospodáriaci roľníci. Základnými ukazovateľmi pre stanovenie poradia boli rentabilita kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti a produktivita práce. Výsledky vyhodnotila sekcia stratégií analýz a prierezových činností Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe hospodárskych výsledkov za rok 2021.

„Približujeme príbehy úspešných hospodárov na pôde z celého Slovenska. Každý je originálny a ilustruje individuálne nezameniteľný prístup, ako si poradiť s pestovaním, chovom, či spracovaním dorobených produktov. Top Agro je ukážkou dobrého obchodovania s agrokomoditami, záujmu o profesionálny rast pracovných tímov, o kontinuitu podnikania, do ktorej rodičia umne priťahujú a zapájajú svojich synov a dcéry, alebo väčšie firmy dávajú šancu mladým talentom. Nachádzame aj pozoruhodné príklady starostlivosti nielen o krajinu, ale aj o jej už-už stratenú architektúru starých poľnohospodárskych majerov,“ hovorí Jozef Sedlák, predseda Klubu poľnohospodárskych novinárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárske družstvo