Priemyselník Soták z Podbrezovej stavia najväčšiu slnečnú elektráreň na Slovensku. Zverejnili jej zábery

Železiarne Podbrezová spustili výstavbu najväčšej strešnej slnečnej elektrárne na Slovensku. Bude stáť skoro 3 milióny eur a ročne vyrobí 3 750 megawatthodín elektrickej energie.

20.10.2022 13:25
SR Bratislava energetika Klub 500 plyn... Foto:
Vladimír Soták.
debata (123)

Nová fotovoltaická elektráreň na streche fabriky bude stáť približne 3 milióny eur. Na streche sa umiestni 6 791 fotovol­taických panelov, informovala spoločnosť Tesla Blue Planet ešte na začiatku septembra. Správu si všimol Denník E aj firemný portál podbrezovan.sk.

Plánovaná strešná slnečná elektráreň vo fabrike... Foto: YouTube/Tesla Blue Planet s.r.o
Bez nazvu Plánovaná strešná slnečná elektráreň vo fabrike Železiarní Podbrezová.

Celú investíciu si zaplatí firma sama. Za rok tak zo slnečnej energie vyprodukuje podľa firmy 3 750 megawatthodín elektrickej energie. Horehronskí priemyselníci tak nebudú musieť nakupovať toľko drahej elektriny na trhoch, ale vyrobia si značné množstvo sami. Prípravné práce sa už začali a prvá fáza by sa mala skončiť už do konca roka. Koľko percent spotreby pokryje nová elektráreň nie je známe. Vo vedení fabriky stoja podnikatelia na čele s Vladimírom Sotákom.

„V ďalších fázach budú fotovoltické panely inštalované na strechách mechanickej dielne a skladu zásobovania, čím sa ročná výroba elektrickej energie ešte viac navýši,“ píše portál Podbrezovan. Ďalej dodáva, že čistá energia zo slnka ušetrí až 432 ton oxidu uhličitého, čo predstavuje viac ako 19-tisíc vysadených mladých stromov.

Takto by mala vyzerať:

Desatinu spotreby si Železiarne zabezpečujú podľa portálu z malých vodní elektrární. Dokopy ich majú 5 s celkovým výkonom 5 300 kilowattov.

Denník Pravda s otázkami kontaktoval aj samotnú spoločnosť. Článok budeme priebežne aktualizovať.

Duslo postaví veterný park

Investície do tzv. zelenej energie podnikne aj ďalší veľký priemyselník na Slovensku. Spoločnosť Duslo Šaľa plánuje investovať do zelených elektrární. Vo svojom areáli a v jeho blízkosti plánuje vybudovať fotovoltickú elektráreň a veterný park. Celkové náklady na ich výstavbu dosiahnu takmer 100 miliónov eur.

Šéf Dusla Šaľa Petr Bláha. Foto: Pravda
Generálny riaditeľ chemickej fabriky Duslo Šaľa Peter Bláha Šéf Dusla Šaľa Petr Bláha.

Fotovoltická elektráreň má vyrásť na niekdajšom odkalisku Amerika II. Skladať sa bude z fotovoltických panelov, ktoré budú stáť na dvoch častiach odkaliska. V časti Amerika II/3 bude celkovo 6030 panelov, ktoré budú umiestnené na ploche 3,2 hektára. V časti Amerika II/1 bude 30 547 panelov inštalovaných na ploche 15,85 hektára. Celkové náklady na výstavbu sú podľa investora vo výške 33,6 milióna eur.

Veterný park má stáť severovýchodne od obce Trnovec nad Váhom, v blízkosti areálu Dusla. „Pri výbere lokality bol zohľadnený požadovaný výkon parku, počet veterných turbín, prevládajúci smer vetra i možnosť ďalšieho rozšírenia parku,“ uvádza sa v zámere. Projekt je riešený v dvoch variantoch. Podľa prvého bude park pozostávať zo šiestich turbín s investičnými nákladmi 57,6 milióna eur. Druhá alternatíva počíta s výstavbou siedmich turbín za 65,5 milióna eur.

Duslo Šaľa vo svojom stanovisku uviedlo, že pri zvažovaní využitia veternej a slnečnej energie nejde len o prvoplánovú realizáciu. „Ide o komplexné riešenie v podobe výroby ‚zeleného‘ vodíka. V prvej fáze podnik uvažuje s výstavbou 20 MW elektrolyzéra so 14 megawatt fotovoltickou elektrárňou a 36 MW veternou elektrárňou,“ informoval podnik.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Železiarne Podbrezová #Vladimír Soták