Expertka na školstvo: Tri percentá platu navyše? Učitelia si zaslúžia aspoň 2-tisíc eur v hrubom

Zriaďovateľmi základných škôl sú obce a práve obce dávajú peniaze na celý ich chod. Keď budú mať zvýšené dane a vyššie platby za elektrinu, neviem si predstaviť, čo s nimi bude. Krúžkovné, ktoré by mali dostávať učitelia, im v tom nepomôže, hovorí odborníčka na školstvo Soňa Hanzlovičová.

25.06.2022 08:00
Soňa Hanzlovičová Foto: ,
odborníčka na školstvo Soňa Hanzlovičová
debata (34)

Požiadavky vyšších platov učiteľov dohnali až do štrajku, ktorého sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Ako to vnímate?

Vnímam to veľmi pozitívne, konečne sa niečo podarilo zorganizovať. Štrajk bol už potrebný. Keďže prácu pedagóga dôverne poznám, veľmi im prajem, aby sa im to podarilo a dosiahli svoje zaslúžené ciele.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) prisľúbil zatiaľ trojpercentné zvýšenie platov od júla, učitelia žiadajú 10 percent. Čo je podľa vás primeraná suma?

Určite sa prikláňam skôr k tým desiatim. A aj tam si myslím, že 10 percent je málo. Učitelia si zaslúžia platy hodné ich povolania. Učiteľstvo, tak ako lekárstvo, sú dve najdôležitejšie a najzákladnejšie profesie, ktoré tu máme. Minimálne preto si tí ľudia, ktorí tam pracujú, zaslúžia, aby z tabuľkového platu bez problémov vyžili a nemuseli niekoľko hodín do týždňa súkromne doučovať deti, či si hľadať brigády, aby uživili rodinu.

Minister financií Igor Matovič. Čítajte viac Matovič rieši falošné dilemy. Naozaj musí dvíhať dane? Štát iba za pár mesiacov vybral miliardu navyše

Podľa minuloročnej publikácie školskej organizácie EÚ Eurydice bol v roku 2020 priemerný nástupný plat učiteľa približne 10-tisíc eur ročne. V Maďarsku to bolo len približne 7-tisíc, no v Česku to bolo 13,6-tisíca, v Rakúsku 38,5-tisíca eur. V Nemecku 50– až 55-tisíc. Koľko by to malo byť na Slovensku, aby to bolo fér?

Aby sme dokázali životnými podmienkami aspoň trochu konkurovať zahraničiu, 2000 eur mesačne by mal byť normálny štandard. A teraz si vezmime, že priemer je tu stále cca 1000 mesačne v hrubom.

Aktuálne sa koalícia sporí o návrhu naviazať zvýšenie platov na špeciálnu daň z hazardu či alkoholu. Je to vhodný nástroj?

Myslím si, že nie. Doteraz nikdy a nikde sa to takýmto spôsobom neriešilo, čo má aj svoju logiku, pretože platy učiteľov a hazard či alkohol spolu nijako nesúvisia. Mzdy školských pracovníkov majú byť jednoducho dané, navrhnuté ministrom školstva, ktorému na to poskytne prostriedky ministerstvo financií. To je normálny proces aj všade vo svete.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #školy #štrajk učiteľov