Matovič rieši falošné dilemy. Naozaj musí dvíhať dane? Štát iba za pár mesiacov vybral miliardu navyše

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) postavil verejnosť pred dilemu. Buď budú nové dane, alebo nebudú peniaze na platy učiteľov, rodinný balíček či nastane problém pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok. Naozaj potrebujeme nové dane?

17.06.2022 12:21
Minister financií Igor Matovič.
Minister financií Igor Matovič.

Ak si tieto tri zložky rozmeníme na drobné, tak balíček vyjde na 1,2 miliardy ročne, plošné zvýšenie platov učiteľov bude stáť 220 miliónov eur a sprísnené rozpočtové pravidlá kážu vláde hľadať miliardu na ozdravenie rozpočtu.

Strážca štátnej pokladnice Matovič už dávnejšie avizoval, ktoré dane by zvýšil, aby našiel dodatočné zdroje do rozpočtu.

Ministerstvo financií pre Pravdu vyčíslilo, že v prípade zvýšenia spotrebnej dane z liehu chce vybrať do rozpočtu 77 miliónov eur v roku 2023, zo zdanenia hazardu 85 miliónov, z regulovaného odvodu 232 miliónov, zo zdanenia plynovodu v správe Eustreamu 76 miliónov. Približne 24 miliónov mala do štátneho rozpočtu priniesť daň z ruskej ropy, no reálna projekcia je v súčasnej situácii podľa tlačového odboru ministerstva „veľmi zložitá“.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Parlament schválil Matovičov miliardový balíček. Pozrite si, kto dostane najviac a najmenej (+ prepočty)

Treba nám skutočne vyššie dane na platy učiteľov, na balíček a na budúcoročný rozpočet? Denník Pravda pripravil v tejto súvislosti sériu otázok a odpovedí:

1. Treba nám nove dane na zaplatenie vyšších platov pre učiteľov ako tvrdí Igor Matovič alebo nie?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v stredu priniesol na vládu už po druhykrát materiál na zvýšenie platov učiteľov. Zvýšenie ich platov by malo stáť 220 miliónov. Podmieňuje ho zvýšením daní z liehu, hazardu a bohatých firiem. Tvrdí, že ak budú vyššie dane, bude na 10-percentné zvýšenie platov učiteľov. Pre sulíkovcov je zvyšovanie daní červenou čiarou a takýto návrh vetujú. Natíska sa otázka či skutočne treba na vyššie platy pre učiteľov zvýšiť existujúce či zaviesť nové dane a či sú v hre aj iné možnosti.

VIDEO: Matovič sa nevzdáva: Opäť tlačí zvyšovanie daní

Video

Analytici z INESS upozorňujú na to, že zvyšovať dane alebo nezvyšovať mzdy učiteľov je falošná dilema. Podľa nich sú aj také riešenia, ktoré nevyžadujú vysoké dane a pomôžu učiteľom, ktorí to reálne potrebujú alebo si to zaslúžia. Ako príklad uvádzajú upraviť tabuľkové platy, aby lepšie odzrkadľovali ekonomické podmienky v regiónoch. Z údajov štatistického úradu vyplýva, že v roku 2020 priemerná mzda v Bratislavskom kraji bola vyššia o 54,3 percent v porovnaní s priemernou mzdou v Prešovskom kraji. Naopak, v školstve je situácia opačná a napríklad v Prešovskom kraji majú učitelia o 1,7 percenta vyššiu mzdu ako v Bratislavskom kraji. Analytik Róbert Chovanculiak vysvetľuje, že tento rozdiel v priemerných mzdách učiteľov v rôznych krajoch bude spôsobený do značnej miery rozdielnou štruktúrou učiteľov v jednotlivých platových tarifách.

Analytik Radovan Ďurana sa domnieva, že financovanie takýchto výdavkov je len otázka priorít. Aj keď plošné zvyšovanie platov pre učiteľov nepovažuje za rozumný nápad, tak to neznamená, že v štátnej pokladnici s takmer 50 miliardami eur sa nenájde niekoľko stoviek miliónov na zvyšovanie platov. „Politici na verejnosti bohužiaľ často používajú spojenie ‚nedá sa‘ namiesto ‚nechceme‘, tvrdí pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rozpočet #inflácia #platy #Igor Matovič #balík