Pokračovanie článku: Takto draho ešte nebolo vyše 20 rokov. Pozrite si, ktoré položky išli najviac hore (+ tabuľky)

Dokedy bude rast pokračovať

Otázne je, dokedy ešte bude takýto silný rast cien pokračovať. „Pravdupovediac, v žiadnej oblasti inflácie v najbližšom období neočakávame pokles cien oproti minulému roku,“ predpovedá Sádovská. „Zdražovanie v obchodoch pociťujeme všetci, pretože ide o pomerne prudké a očividné zmeny. Očakávame, že platy Slovákov a Sloveniek v tomto roku porastú pomalšie ako ceny. To v praxi znamená, že väčšina zamestnancov by si mala zo svojich tohtoročných miezd dovoliť priemerne menšie množstvo tovarov a služieb ako vlani,“ hodnotí aktuálnu situáciu analytička Sádovská.

Ružové prognózy neprináša ani Jana Glasová. V banke očakávajú rast cien na úrovni 13 až 14 percent. „Smerom nahor budú infláciu tlačiť hlavne vysoké ceny potravín, ropy a energií, ktoré prudko rastú ako dôsledok vojny na Ukrajine. Drahé potraviny nás budú trápiť celý tento rok a ich zdražovanie bude ešte naberať na sile,“ predpovedá Glasová.

Koršňák predpovedá, že rast cien by sa mohol priblížiť k vrcholu. No zároveň upozorňuje, že „jemné zrýchlenie počas najbližších mesiacov sa ešte úplne vylúčiť nedá“. Potom by malo nasledovať pomalé zmierňovanie rastu cien. No iba pozvoľné, myslí si Koršňák. „Inflácia by tak mala zotrvať na úrovni nad 11 percent až do konca tohto roka. Na podobnej úrovni by sa pritom rast cien mal udržať aj v budúcom roku. Dotovať by mali naďalej najmä vysoké ceny potravín. Globálne ceny potravín, ktoré čiastočne vplývajú aj na ich tuzemské ceny, totiž tlačí čoraz viac nahor vojnový konflikt na Ukrajine,“ analyzuje Koršňák.

muži, práca, rozhovor, kolegovia, spolupráca Čítajte viac Štatistici ukázali, ako rastú platy Slovákom. Inflácia z nich výrazne odkrojila (+ grafy)

Vrchol rastu očakávajú analytici Národnej banky Slovenska na jeseň či ku koncu roka. „Vrchol však očakávame až v poslednej tretine roka. Potraviny tak uberú z peňaženiek ešte viac. Ich vysoké ceny budú postupne pôsobiť aj na zmeny v štruktúre spotreby domácností,“ tvrdí ekonóm centrálnej banky Branislav Karmažin.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko