Štatistici ukázali, ako rastú platy Slovákom. Inflácia z nich výrazne odkrojila (+ grafy)

Po zohľadnení vysokej inflácie sa reálne mzdy zvýšili len v troch z desiatich sledovaných odvetví, najviac v ubytovaní, a to až o 16 %.

13.06.2022 10:47
muži, práca, rozhovor, kolegovia, spolupráca Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v apríli medziročne vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach.

Ako rástli zárobky

Najvýraznejšie vzrástli hrubé zárobky v ubytovaní, a to o 29,7 % na 908 eur. Dvojciferný rast miezd vykázalo aj odvetvie reštaurácií a pohostinstiev, o 13,1 % na 630 eur, stavebníctvo o 11,9 % na 896 eur, predaj a oprava motorových vozidiel o 11,6 % na 1 229 eur a maloobchod o 11,3 % na 944 eur. Informoval o tom Štatisticky úrad SR.

hypotéka, bývanie, Čítajte viac Banky spomalili zdražovanie hypoték. Krok ECB však môže sadzby opäť poslať vyššie

Najnižší medziročný rast miezd bol v apríli v odvetví informačných a komunikačných činností, a to o 4 % na 2 276 eur. V priemysle, kde je zamestnaných najviac ľudí, mzdy oproti aprílu minulého roka vzrástli o 7 %.

Inflácia skresala z platov

Po zohľadnení vysokej inflácie sa reálne mzdy zvýšili len v troch z desiatich sledovaných odvetví, najviac v ubytovaní, a to až o 16 %. Podľa štatistikov ide o reakciu na pokračujúci rozbeh po takmer úplnom pandemickom zastavení služieb, a tiež skutočnosti, že dlhodobo v tomto sektore ekonomiky sú zárobky zo všetkých odvetví najnižšie. Reálna mzda klesla najvýraznejšie v informačných a komunikačných činnostiach o 7 %, vo vybraných trhových službách o 5,7 % a v doprave a skladovaní o 5,5 %.

V súhrne za prvé štyri mesiace tohto roka sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 27,5 % na 862 eur. Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali informačné a komunikačné činnosti, o 6,2 % na 2 260 eur. Po zohľadnení inflácie mesačná mzda reálne vzrástla v šiestich odvetviach, najviac v ubytovaní, o 16 %. Naopak, najvyšší pokles reálnej mzdy bol v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 3,4 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #priemerná mzda #zárobky #mzdy