Takto draho ešte nebolo vyše 20 rokov. Pozrite si, ktoré položky išli najviac hore (+ tabuľky)

Inflácia na Slovensku zaznamenala v máji nové maximum, a to 12,6 %. Medziročne rástla tretí mesiac dvojciferným tempom a podľa Štatistického úradu SR je najvyššia od júna 2000. Naďalej stúpajú najmä ceny potravín, pohonných hmôt a energií. Výrazne si Slováci priplatili už aj v reštauráciách a kaviarňach, za ubytovacie služby a najnovšie aj za odevy a obuv.

14.06.2022 09:14
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (133)

Takto draho tu nebolo vyše 20 rokov. Ceny rastú najrýchlejšie od roku 2000, ukázali v utorok nové čísla Štatistického úradu. Ťahajú ich, dá sa povedať, už klasické položky: potraviny, benzín a nafta či energie. „Výrazne sme si museli priplatiť už aj v reštauráciách a kaviarňach, za ubytovacie služby a najnovšie aj za odevy a obuv,“ tvrdia štatistici. Inflácia medziročne rástla už šestnásty mesiac za sebou.

Video
Ide o peniaze: Ak máte peniaze na účte, má zmysel ich rozumne minúť ako nechať znehodnotiť infláciou? Odpovedá František Burda, investičný analytik spoločnosti FinGO.sk. Odvysielané 25. 5. 2022.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na potraviny a bývanie. Potraviny im totiž ukrajujú z ich nákladov približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o štvrtinu celkových spotrebných výdavkov. Preto tieto položky cítime najviac vo svojich peňaženkách. Náklady na bývanie zdraželi takmer o 16 percent. „Iba za rok zdraželi potraviny takmer o 17 percent. To v praxi znamená, že kým v máji 2021 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín za 100 eur, v máji 2022 to už bolo za 117 eur. V košíkoch alebo vo vozíkoch pritom mali tie isté tovary,“ komentuje nárast analytička Wood and Company Eva Sádovská.

Z toho oleje a tuky zdraželi o vyše 40 percent, zelenina takmer o 20 percent, mäso o 16,5 %, chlieb a obilniny o 18,8 % a mlieko, syry a vajcia o 17,4 %. Dôvodov, prečo potraviny dražejú, je viacero. Sádovská hovorí, že producenti uvádzajú ako jeden z dôvodov drahšie energie potrebné na výrobu. „Ďalším dôvodom je vysoká cena ropy a následne aj pohonných látok. Potraviny je potrebné nielen vyrobiť, ale aj do obchodov prepraviť. Pri cenách potravín je takisto vždy dôležitý faktor počasie, ktorý má dosah na úrodu – rastlinného pôvodu. To má následne vplyv aj na živočíšnu výrobu, t. j. na chov zvierat v podobe drahšieho krmiva,“ hovorí.

Ľubomír Koršňák z UniCredit bank upozorňuje, že ceny pre penzistov rástli ešte rýchlejšie ako pre priemernú domácnosť. „Inflácia sa zdvíha o niečo rýchlejšie v domácnostiach dôchodcov, kde bola v máji medziročne vyššia až o 13,5 percenta,“ hovorí Koršňák.

A najmä je tu vojna na Ukrajine, ktorú spôsobilo Rusko. „Zvyšovanie cien ropy, energií a mnohých kľúčových agrokomodít na svetových trhoch je evidentné a premieta sa to aj do cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach a tiež do cien tovarov na pultoch v našich obchodoch,“ dodáva Sádovská. Zdražovanie je však citeľné v prípade všetkých položiek inflácie, bilancuje nové čísla analytička 365.bank Jana Glasová. „Inflácia je tlačená nahor cenami ropy, energií, agrokomodít, ale aj rastúcimi cenami nedostatkových výrobných vstupov ako čipov, plastov, kovov a plechov,“ tvrdí Glasová.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko