Veľkú daňovú revolúciu od januára nestihnem, priznáva Matovič

Zákon o nových daniach budem predkladať dovtedy, kým ho vláda neschváli, povedal minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič v relácii Ide o pravdu. „Nech sa Braňo Gröhling pozrie, čo mu učitelia píšu pod status na facebooku. Učiteľom je jedno, z akých peňazí im dvihnú plat. Niektorí si tam robili srandu, že konečne bude aspoň niečo pozitívne z alkoholu,“ povedal Matovič.

09.06.2022 18:21
Igor Matovič Foto: ,
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič
debata (7)

Až 99,9 percenta učiteľov by chcelo peniaze z daní za hazard, alkohol či z dane pre Slovnaft. Ministerstvo financií pre Pravdu vyčíslilo, že v prípade zvýšenia spotrebnej dane z liehu chce vybrať do rozpočtu 77 miliónov eur v roku 2023, zo zdanenia hazardu 85 miliónov, z regulovaného odvodu 232 miliónov, zo zdanenia plynovodu v správe Eustreamu 76 miliónov. Približne 24 miliónov mala do štátneho rozpočtu priniesť daň z ruskej ropy, no reálna projekcia je v súčasnej situácii podľa tlačového odboru ministerstva „veľmi zložitá“.

Matovič v relácii priznal, že štát tento rok vyberie navyše 327 miliónov eur. Ide o tzv. nadpríjmy, keď sa darí štátu vyberať viac peňazí, ako predtým počítal. Na druhej strane však upozornil, že máme o 1,648 miliardy vyššie výdavky – teda také, s ktorými na ministerstve nepočítali. Sem patria napríklad vyššie účty za energie, 160 miliónov pre zdravotníctvo, 88 miliónov pre priemyselný par Valaliky. Ďalej o 133 miliónov viac putovalo na vyššie detské prídavky.

Branislav Bleha Čítajte viac Demograf Bleha o Matovičovom balíčku: Chudobnejší premýšľajú nad každým rožkom, im rozdáme krúžkovné?

Matovič verí, že rozpočet sa zostaví včas. No opäť opakuje: bez nových daní na platy zdravotníkom a policajtom nebude. Od januára sa vďaka dôchodcovskej inflácii dvihnú aj penzie. Minister financií odhaduje, že v priemere si polepšia dôchodcovia o zhruba 60 eur. „Priestor na šetrenie nevidím. Môj cieľ je, aby sme na budúci rok mali deficit asi rovnaký ako teraz,“ dodal.

Veľká ohlasovaná „daňová revolúcia“ zatiaľ ale zostáva v zásuvke na ministerstve financií.

Zjednodušenie daní a odvodov či zrušenie tzv. paušálu pre živnostníkov blokuje SaS, hovorí Matovič. Tak zatiaľ čo rodinnú časť v podobe balíka za 1,2 miliardy vrátila do parlamentu prezidentka Zuzana Čaputová, s ostatnými časťami revolúcie nesúhlasí koaličný partner. „Od januára to nestihneme. Možno to urobíme rok pred voľbami, ja sa toho nebojím,“ hovorí Matovič.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma