Každej druhej firme chýbajú kvalitní ľudia

Situácia na pracovnom trhu sa stabilizovala a plány firiem na nábor nových zamestnancov sa vrátili na podobnú úroveň, na akej boli pred pandémiou. Čo však Slovensku chýba, je kvalifikovaná pracovná sila a zamestnanci s kreatívnym myslením.

08.06.2022 18:12
živnosť, živnostník, szčo, zamestnanci Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Až 56 percent slovenských firiem podľa prieskumu agentúry Manpower group Slovensko uvádza, že pri hľadaní zamestnancov s potrebnými zručnosťami čelia ťažkostiam, pričom pre 13 percent zamestnávateľov je veľmi náročné nájsť kvalifikovaných pracovníkov.

Čo sa týka zručností, najkomplikovanejšie je podľa zamestnávateľov nájsť ľudí, ktorí ovládajú informačné technológie a spracovanie dát. Problém s tým má, ako vyplýva z prieskumu, 27 percent spoločností. Podnikom a organizáciám chýba aj viac ľudí so zručnosťami potrebnými na prácu vo výrobe (18 percent), logistike (17 percent), v obchode a marketingu (16 percent), v administratíve (16 percent) a v HR (16 percent).

hľadanie zamestnania, absolventi, prax, práca a kariéra, pracovný pohovor Čítajte viac O akého absolventa sa idú zamestnávatelia potrhať? Pracovný portál radí stredoškolákom, kam na výšku

Pre firmy je však podobne náročné nájsť ľudí so správnymi mäkkými zručnosťami. Spoľahlivosť, zodpovednosť a disciplinovanosť sú kvality, ktoré je náročné nájsť u uchádzačov podľa štvrtiny slovenských firiem. Pre 24 percent spoločností je problematické nájsť pracovníkov s uvažovaním zameraným na riešenie problémov. Medzi najvzácnejšie mäkké zručnosti patrí aj kreativita, proaktívny prístup k učeniu a kritické a analytické myslenie.

„Hoci je pozitívne, že zamestnávatelia majú v úmysle zamestnávať viac ľudí, pre mnoho z nich je čoraz náročnejšie nájsť vhodných uchádzačov, ktorí by otvorené pracovné pozície obsadili,“ upozorňuje Zuzana Rumiz, generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko.

Mnoho ľudí, najmä z hotelového a reštauračného sektora, počas pandémie odišlo pracovať do iných odvetví a tento odliv nie je ľahké nahradiť. Ďalší zmenili sektor, aby práca viac vyhovovala ich životnému štýlu.

„Okrem problému s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov sa zamestnávatelia musia vyrovnať s vplyvom inflácie na mzdy a s konkurenciou v boji o zamestnancov. Dôsledky pandémie, ako aj konflikt na Ukrajine začínajú ovplyvňovať dodávateľské reťazce a vytvárajú väčšiu mieru neistoty v hospodárskych vyhliadkach. Je preto mimoriadne dôležité, aby sa spoločnosti ako naša sústredili na rekvalifikáciu ľudí a rozvíjanie talentov viac ako kedykoľvek predtým,“ uzatvára Rumiz.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #Slovensko #zamestnanci