Pokračovanie článku: Samozber jahôd vrcholí a čerešní začína. Komu sa nelení, tomu sa zelení a dokáže pekne ušetriť

Komu sa nelení, tomu sa "čerešní“

V týchto dňoch dozrievajú aj čerešne. Z kedysi bežného ovocia sa stáva luxusné, bežne sa predáva kilogram po 5–6 eur a výberové čerešne idú aj po 9 eur kilogram. Takáto cena bola kedysi nepredstaviteľná. Komu sa nelení a chce sa vydať za prvými zrelými čerešňami, nech zamieri na južné Slovensko do sadu Dušana Szaboa v Dulovciach. Ten na troch hektároch vysadil osem tisíc čerešní, ktoré práve dozreli. Dovedna pestuje desať odrôd, ktoré budú dozrievať nasledujúcich šesť týždňov.

Szabo je typickým lokálnym pestovateľom. Na jar sme mohli prostredníctvom televíznych reportáží vidieť, ako chránil čerešne a marhule pred mrazmi. Zápas zvládol na výbornú, má nadpriemernú úrodu a ponúka čerešne kilogram po 4 eurá. To je na súčasné slovenské pomery vynikajúca cena. "Chcem naučiť ľudí na chutné slovenské ovocie, na to, aby si dobre zapamätali miesta, kde sa rodí a akú špecifickú chuť mu dáva lokalita Duloviec, ktoré ležia zhruba na polovici cesty medzi Novými Zámkami a Komárnom,“ vysvetlil vášnivý ovocinár.

Samuel Vlčan Čítajte viac Potraviny po zastropovaní marží stále dražejú. Išlo len o Vlčanovo divadielko?

Patrí podobne ako Marek Šály k mladej generácii vzdelaných slovenských ovocinárov. Nemá ešte ani 40 rokov a už má vybudovaný 25-hektárový sad. Našiel aj spôsob ako vtiahnuť do podnikania svojich zákazníkov. O dva týždne mu dozrejú marhule. Počas mája predával dozrievajúcu úrodu, ako sa vraví na koreni, po dve eurá za kilogram. Tí, ktoré si poukážky nekúpili, budú oberať marhule po 2,30 eura za kilogram, poukážkoví akcionári ich budú mať o 30 centov lacnejšie.

Pekný príklad spoluúčasti a solidarity "s mojím rodinným farmárom.“ Ukážka toho, akoby sme mohli rozprúdiť oživenie sebestačnosti v ovocí. Jeho produkcia patrí aj vzhľadom na prebiehajúcu klimatickú zmenu k najrizikovejším podnikateľským aktivitám. Protimrazová ochrana stála Dušana Szaba 40 tisíc eur. Pre malého rodinného farmára je to obrovský výdavok. Dušan Szabo však ukázal, že je nielen zapálený ovocinár, ale aj premýšľavý a ústretový podnikateľ.

Časti článku:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #čerešne