Potraviny po zastropovaní marží stále dražejú. Išlo len o Vlčanovo divadielko?

Zdražovanie, vysoká inflácia, rast cien energií, nedostatok komponentov na trhu. Bojuje s nimi celý svet a Slovensko nie je výnimka. Zdražovanie neobišlo ani potraviny. Oleje a tuky zdraželi za rok o 30 percent, zelenina o štvrtinu, chlieb a obilniny o vyše 16 percent a mlieko, syry či vajcia zase o 13 percent.

22.05.2022 17:07
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (60)

Rezort pôdohospodárstva vedený Samuelom Vlčanom (nom. OĽaNO) sa s cenami potravín rozhodol bojovať tak, že ešte v marci podpísal deklaráciu o cenovej stabilite s obchodníkmi a reťazcami, aby si nedvíhali marže pri 13 základných potravinách.

Čo sa odvtedy stalo s cenami potravín? Minister Vlčan tvrdí, že cenové stropy pre marže fungujú, zabrzdili rast cien potravín, na ktoré vydáva domácnosť dôchodcov až štvrtinu svojich výdavkov a domácnosť pracujúcich takmer pätinu.

„Zastropovanie marží funguje,“ chváli sa Vlčan. Rezort tvrdí, že obchodníci dodržiavajú dobrovoľný strop marží. No realita môže byť úplne iná. Problém je, že zistiť, či naozaj obchodníci nezvyšujú marže, je ťažké. „Odbytové ceny sú obchodným tajomstvom, ktoré nie sme oprávnení zverejňovať,“ informuje rezort pôdohospodárstva.

Podpis memoranda Čítajte viac Vlčan chce zistiť, koľko slovenských potravín predávajú reťazce

Vlčanovu iniciatívu kritizuje najmä niekdajší minister zdravotníctva a vnútra z vlády Smeru a dnes predseda strany Dobrá voľba a Umiernení (DVaU) Tomáš Drucker.

Podľa neho realita pri pultoch v obchodoch ukázala, že Vlčan urobil iba divadlo a ceny potravín naďalej rastú. Spolu s expredsedom KDH Alojzom Hlinom nefunkčnosť Vlčanovho nápadu ilustrovali na porovnaní cien nákupu na Slovensku a u susedov. „Oficiálne sa potvrdilo, že dohoda ministra s obchodníkmi o základných potravinách bola marketingovým divadlom,” tvrdí Drucker s tým, že ide iba o lacný marketing. „Nedráždite ľudí, ktorí chodia nakupovať do obchodu, klamlivými údajmi štatistík, keď realita je úplne iná,“ vyhlásil Drucker.

Jeho strana opakovane vyzvala rezort pôdohospodárstva, aby začal marže trinástich druhov základných potravín kontrolovať a transparentne zverejňovať. „Minister Vlčan urobil v marci divadlo pred kamerami a odvtedy nepohol ani prstom,“ zdôrazňuje Hlina.

„Rezort, ktorý pán Vlčan vedie, sa volá ministerstvo pôdohospodárstva, nie cestovného ruchu. Napriek tomu to vyzerá tak, že ministrovým cieľom je posielať ľudí na nákupy za hranice,“ upozorňuje člen predsedníctva strany a ekonóm Druckerovej strany Anton Marcinčin. Zároveň poukazuje na to, že je to ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré zabezpečuje dotačné platby farmárom, a má plne v rukách aj nástroje, ktoré zabezpečia produkovať cenovo dostupné a kvalitné slovenské potraviny. Drucker sa pýta, načo vo vláde sedí minister, ktorý počas rekordného rastu cien potravín nič nerobí a ešte zavádza verejnosť.

Vlčan: stropy fungujú

Vlčan však tvrdí opak. Na jeho ministerstve si dali spraviť prieskum, ktorý má dokázať, že jeho stropy marží fungujú. Z prieskumu medzi marcom a aprílom 2022 sa podľa nich zvýšili spotrebiteľské ceny pri 13 sledovaných potravinách o 1,5 percenta. Odbytová cena sa však zvýšila o 5,7 percenta, čo má znamenať, že zvýšené nákupné ceny neboli prenesené do predajnej ceny pre ľudí.

Vybrané potraviny sa skladajú z dusenej bravčovej šunky, kurčaťa pitvaného, bravčových párkov, rožkov bielych obyčajných, ovocných jogurtov, chleba (pšenično-ražného), čerstvého masla, kuracích pŕs – rezňov, syra eidamu tehly (45 percent), slepačích vajec (veľkosť M), bravčového karé, mlieka trvanlivého polotučného a pšeničnej múky polohrubej.

Samuel Vlčan Čítajte viac Minister Vlčan ohlasuje iniciatívu za potravinovú sebestačnosť. S obchodníkmi podpísal memorandum

Medziročne sa spotrebiteľská cena vybraných základných potravín zvýšila priemerne o 15,6 percenta a odbytová cena vzrástla priemerne o 20,1 percenta, podčiarkuje svoje výsledky ministerstvo pôdohospodárstva. Drucker vyzval Vlčana, aby zaviedol kontrolu marží obchodníkov, o tomto postupe podľa neho uvažujú aj v Česku, kde už štát kontroluje marže na pohonných látkach.

Obchodníkov a reťazcov sa však zastáva Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje najväčšie reťazce ako Kaufland či Lidl. „Obchodníci sa v rámci cenotvorby správajú férovo,” tvrdí Krajčovič. Uviedol aj, že na webovej stránke Finstat.sk sa dajú pozrieť marže jednotlivých obchodných sietí aj jednotlivých výrobcov potravín.

Zoznam potravín sa možno rozšíri

Z dát, ku ktorým je prístup, žiaľ nikto nevie vyčítať, ako sa reálne veci majú. Pravdu vedia najskôr dodávatelia, vedia, za koľko predávajú obchodníkom a akú obchodnú prirážku si dávajú obchodníci. Eva Sadovská, analytička Wood and Company, hovorí, že dodržanie marže je zo strany obchodníkov splniteľné. „V praxi to ale neznamená, že ceny vybraných druhov potravín sa nebudú meniť. Ak porastú ceny vstupov, porastie aj cena tovaru na pultoch v obchodoch. A to aj pri nemeniacej sa marži,“ vysvetľuje Sadovská. Inými slovami, ceny vybraných tovarov by mali vďaka tejto deklarácií viac-menej kopírovať vývoj cien vstupov.

Treba si uvedomiť, že deklarácia nehovorí o zastropovaní cien, pretože to by bolo v rozpore s platnou legislatívou. Deklarácia je o zachovaní rozptylu marží. „Rešpektuje však aj stúpajúce odbytové ceny pre dodávateľov a náklady obchodníkov, keďže aj nám stúpajú mzdové náklady, náklady na energie alebo pohonné hmoty, aby sme zvládli zásobovať obyvateľstvo potravinami, drogériou či iným spotrebným tovarom,“ pokračuje Krajčovič.

Minister agrorezortu uviedol, že so zástupcami obchodov rokuje aj o rozšírení zoznamu. „Nie je pravda, že by v tejto veci vláda nič nerobila,” hovorí šéf agrorezortu, s tým, že podľa neho je najefektívnejšia samoregulácia cien.

SAMO podľa slov svojho predsedu deklarovalo aj pred podpisom, že obchodníci sú tí, ktorí brzdia infláciu a aj vzhľadom na konkurenčné prostredie nemôžu prilepšovať marže na úkor svojich zákazníkov. „Preto podpis deklarácie bol logickým vyústením nášho správania, a najmä spolu s ministerstvom pôdohospodárstva sme o tom ubezpečili aj verejnosť,“ dodal Krajčovič.

Aj Potravinárska komora Slovenska chápe predmetné memorandum ako snahu ministerstva pôdohospodárstva zmierniť dosah rastúcich cien potravín na spotrebiteľov. „Dodávatelia potravín nesmú v žiadnom prípade zasahovať do cenotvorby svojich odberateľov a stanovovanie pultových cien je vo výlučnej právomoci ich predajcov,“ tvrdí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárska komory Slovenska.

Komora už pred vypuknutím vojenského konfliktu na Ukrajine upozorňovala, že éra lacných potravín sa skončila, a to v dôsledku prudkého nárastu cien energií, v poslednej dobe aj samotných surovín. Výrobcovia musia svoje zvýšené náklady pretaviť do svojich odbytových cien a je logické, že ceny potravín rastú aj na pultoch.

„Ceny sú navýšené, je to prirodzené,” reaguje Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR. „Akékoľvek kvóty sú cestou do pekla. Čo potom jedného dňa, keď sa ceny uvoľnia?” položila rečnícku otázku Machútová.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Vlčan #marže