Prečo je Tramín červený biele víno a ktoré sa môže piť už od rána? Prezidentka someliérov vysvetľuje

Na Slovensku sa nachádza množstvo kvalitných vinárov. Či už sú to malé rodinné podniky alebo veľkí predajcovia vín, ktorí expandujú svoje produkty aj do zahraničia. Mestá ako napríklad Modra alebo Topoľčianky sa môžu pýšiť mnohými vinicami a priestrannými pláňami viniča.

27.05.2022 10:31
vinko Foto:
Prezidentka asociácie somelierov Slovenska Beáta Vlnková
debata (1)

Vinárov na Slovensku zastupuje Asociácia someliérov (AS SR). Zaoberá sa problematikou someliérstva, vinohradníctva a vinárstva, predstavovania a degustácie vína v podmienkach modernej gastronómie. Formou organizovania seminárov, školení, kurzov a súťaží zvyšuje odbornú úroveň pracovníkov v gastronómii a ostatných záujemcov o túto profesiu. Od roku 2002 je členom Association de la Sommellerie Internationale, ktorá združuje someliérov z 50 krajín.

Slovenské podnebie je dnes ako stvorené na výrobu kvalitného vína. „V čase globálneho otepľovania máme úžasnú výhodu, že biele odrody si stále udržujú kyseliny. Južné krajiny bojujú s veľkými teplotami,“ hovorí prezidentka AS SR Beáta Vlnková. Aj pre červené vína je to výhoda, pretože lepšie dozrejú, dodala.

Ráno ružové, poobede biele a večer červené

Víno sa člení do množstva kategórií. Ku každému jedlu sa hodí iné. Poznáme biele, červené, ružové, sladké, polosladké, polosuché, suché, šumivé a tak ďalej. Vlnková hovorí, že často dostáva otázku, ktoré má najradšej. „Záleží od počasia alebo od ročného obdobia. Teraz je jar, krásne slnečné počasie. Určite by som začala ružovým. Z každej vinohradníckej oblasti na Slovensku máme krásne ružové vína,“ prezradila prezidentka someliérov, pričom ju vždy očarí šumivé víno, ktoré ako poznamenala môže piť od rána od desiatej až do večera.

Tramín červený, je tuhšie víno a Vlnková by ho odporúčala k večernému jedlu. „Víno ako Tramín má rad trpezlivého človeka, ktorý ho nechá vyzrieť,“ poznamenala. Napriek tomu, že priezvisko Tramínu je červený, je to biele víno. „Volá sa tak preto, lebo šupka hrozna je červená. Je to vidno aj na víne, je síce biele, ale nikdy nebude svetlo žlté. Vždy tam bude záblesk farebnosti,“ vysvetlila Vlnková.

vino Čítajte viac Májové Vienále, alebo čo ženy vedia i vidia vo víne

Skladovanie vína závisí od odrody a spôsobu výroby. Niektoré vína ako Irsai alebo Müller Thurgau odporúča prezidentka someliérov po výrobe hneď vypiť, ešte kým sú svieže, mladé a aromatické. Ale odrodám ako Tramín červený, Rizling rýnsky prospeje, keď budú dozrievať dlhšie obdobie.

„Slováci sú zvyknutí spraviť červené víno a hneď ho vypiť. Víno len po roku, dvoch začína naberať na kráse a kvalite,“ dodala Beáta Vlnková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Slovensko #vinári #someliér