Májové Vienále, alebo čo ženy vedia i vidia vo víne

Máj - lásky čas, ale aj sviežeho vína, konečne zelených lesov a krásnych koní. Taký býva prvý máj v Topoľčiankach, keď otvoria verejnosti Národný žrebčín, pivnice Chateau Topoľčianky a sprístupnia Poľovnícky zámoček. A to všetko v náručí lesov a vinohradov.

02.05.2022 10:08
vino Foto:
Richard Polkoráb a Mirka Nichtová si odnášajú z Vienále tituly šampiónov za slovenskú vinársku klasiku.
debata

Prvý máj v Topoľčiankach osviežuje aj na Slovensku ojedinelá vinárska súťaž Vienále. V jej porote sedia výlučne ženy, skúsené slovenské vinárky. To po prvé. Po druhé, na Vienále vyhodnocujú tradičné odrody vína, ktoré sa v troch minulých desaťročiach dostali do tieňa globálne rozšírených odrôd ako je Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Napokon súťaž dáva do pozornosti pozoruhodný vzostup Nitrianskej vinohradníckej oblasti.

Nebyť pandémie Vienále by už mala za sebou štrnásty ročník, dva razy však súťaž nútene pauzovala kvôli koronavírusu. O to viac sa všetci milovníci vína tešili na slobodnú degustáciu, ktorú prinieslo uvoľnenie protipandemických podmienok.

Z učiteľky vinárka

Do istej miery bolo symbolické, že jedným z dvanástich šampiónov sa stala žena – Mirka Nichtová z rodinného vinárstva Nichta v Čajkove. Pôvodným povolaním bola učiteľka, ale pár rokov po novembrovej revolúcii, keď sa jej manžel Branislav pohrúžil do obnovy vinohradov a výroby vína, stiahol ju vír povinností do budovania rodinného podniku. Rizling vlašsky je jej obľúbené víno, v ktorom sa zlieva spoločné úsilie celej rodiny. Upriami pozornosť na jedinečný terroir viníc na úpätí Štiavnických vrchov, ktorý sformovali sopky.

Roman Janoušek, dvojnásobný šampión Pezinských vínnych trhov. Čítajte viac Kto je šampión Pezinských vínnych trhov? Vinárovi Janouškovi ide karta, dobyl Paríž a teraz aj Pezinok

Mirka Nichtová krásne charakterizuje ľahučký a ihravý vlašáčik. "Sopky v ňom nikdy nevyhasli, horia vo víne, ktoré sa rodí na hone Močiarno, Kruhy a Baričky. Je to víno skrz naskrz s dušou živej slovenskej krajiny.“ Takto emotívne o víne dokážu hovoriť len ženy.

Dva tituly vo vrecku

Nezapreli sa však ani páni vinári. Richard Polkoráb, tvorca vín v spoločnosti Villa Vino Rača, si odváža do hlavného mesta hneď dvoch šampiónov. Jeden za kvetinkami voňajúci Müller Thurgau a druhý za Frankovku modrú z povestného račianskeho honu Krivé. Obe ocenené vína sú takisto ako Rizling vlašský reprezentantmi najrozšírenejších muštových odrôd na Slovensku. Polkoráb vraví, že na dlhé roky si ich ľudia prestali všímať. Môžbyť za tým boli staré technologické postupy, chuť okúsiť vína ktoré produkuje svet.

 AM14230 Čítajte viac Uznávaná degustátorka vín Ďurčová: Slovenskí vinári sa blysli na medzinárodných výstavách

Lenže vinič sa vysádza na desaťročia. Počas nich vinohradníci našli pre vlašáky, müllery, veltlíny, frankovky najlepšie polohy. Keď zredukovali úrody a pivnice vybavili modernejšími technológiami, narodilo sa z tých istých honov a pivníc víno s novou krajšou tvárou. Je v ňom viac vône, chuť je plnšia a víno, ak pochádza napríklad z malokarpatských svahov, má pozoruhodnú mineralitu. Odkaz na geologické podložie, ktoré formuje podobu vína. Aj taká je 25-ročná vinárska skúsenosť hlavného technológa Villa Vino Rača Richarda Polkorába.

Emócia, motivácia, kapitál

Do pozornosti sme dali dve osobnosti, ktoré zažiarili na Vienále v Topoľčiankach. Všimnime si však aj organizátorov súťaže domáce Vinárske závody Topoľčianky. Prečo vlastne prevzali rolu hostiteľa?

"Netajím, že sme chceli obrátiť pozornosť Slovenska na Nitriansku vinohradnícku oblasť,“ hovorí Miloš Ševčík, ktorý manažuje výrobu vína v Chateau Topoľčianky. Rýchlo si uvedomili, že súťaži treba dodať nadregionálny rámec a pozrieť sa na víno aj očami žien. Tak sa narodilo Vienále, ktoré odhaľuje, ako vnímajú víno ženy.

Dubaj SR premiér cesta Expo slovenský pavilón Čítajte viac Expo v Dubaji: Ohrdnuté víno, borovička

"Sú senzitívnejšie ako muži, v ich hodnotení je nielen ženská emócia, ale aj emócia ukrytá v samom víne. To tvorbu vína posúva dopredu,“ hodnotí prínos súťaže Miloš Ševčík.

Ceny šampiónom súťaže odovzdal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. Všimol si, že Topoľčianky prvomájovými oslavami vína, prehliadkou nádherných lipicanských koní a dobre manažovanými lesmi ukazujú, ako by mohla a mala vyzerať dobre spravovaná krajina.

"Ak dobre nastavíme podpory nielen do poľnohospodárstva, vinohradníctva, lesníctva, ale budeme motivovať a oceňovať špičkové výkony našich ľudí, potom sa krajina bude rozvíjať rýchlejšie,“ povedal Vlčan. Podotkol, že finančný kapitál by nemal byť problém. A pokiaľ ide o víno, práve ono je dôkazom konkurencieschop­nosti Slovenska a ukážkou toho, že krajina môže dosiahnuť úspech nielen v automobilovom priemysle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Slovensko #topolcianky #Chateau Topoľčianky #máj #Vienále