Veľkolepé nápady majú trhliny. Matovič zabudol na chudobných a nevie hospodáriť, odkazuje SaS

Poslanci klubu SaS upozorňujú, že megalomanské nápady Igora Matoviča (OĽANO) sa odrazia na obohacovaní bohatých a zvyšovaní cien aj daní pre všetkých.

19.05.2022 15:13
Richard Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík.
debata (2)

Na tlačovej konferencii vystúpili predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík a predseda finančného výboru Marián Viskupič. „Sme za adresnú pomoc, ktorá pomôže všetkým, ktorí ju potrebujú a nezruinuje samosprávy. Igor Matovič zabúda na chudobných, ktorí sú bez detí. Nevie hospodáriť a dokazuje to od očkovacej lotérie po dofinancovanie VšZP. Jeho veľkolepé nápady majú trhliny," upozornil Viskupič. Poslancov vyzval hlasovať proti schváleniu balíka.

Naživo v NR SR:

Upozornili aj na to, že návrh OĽANO pretlačili v parlamente na skoršie hlasovanie kotlebovci. „Vytvára sa nám tu nová podozrivá koalícia," povedal Viskupič.

Richard Sulík Čítajte viac Kollár by na svoje deti dostal 30 tisíc ročne, nedáva to zmysel, reaguje Sulík na pomoc od Matoviča

Sulík sa vyjadril aj k návrhom ohľadom daní. „Daň z ropy sme nevetovali už včera, ale máme opciu, že bude naše právo rešpektované, ak ho tu v parlamente použijeme. Situáciu komplikuje aj to, že Igor Matovič nás včera presviedčal, že vedenie Slovnaftu súhlasí s daňou a zaviazalo sa, že nebude dvíhať ceny na čerpačkách. Spojil som sa s pánom Oszkárom Világim a povedal mi, že žiadna dohoda nebola," hovorí Sulík.

Líder SaS je ochotný vyššiu daň podpísať len vtedy, ak sa automaticky použije na vrátenie nákladov vodičom. Odvoláva sa aj na analytikov. „Z jedného milióna denne je pol milióna týždenne. Všetko sa robí na poslednú chvíľu, extrémne rýchlo. Partnerom navrhneme použitie tejto dane, ale ak to nevezmú, budeme vetovať," hovorí Sulík.

Matovičov balík navyše podľa Sulíka prináša dlhodobé zvýšenie štrukturálnych výdavkov štátu o 1,3 miliardy eur ročne, čo zaťaží od buúceho roka rozpočet ešte viac, ako sa očakáva už teraz. To je v kontraste s upozorneniami spred niekoľkých mesiacov, kedy Matovič upozorňoval, že od budúceho roka bude nutné nasadiť úsporné opatrenia a šetriť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #marián viskupič #SASKA