Kollár by na svoje deti dostal 30 tisíc ročne, nedáva to zmysel, reaguje Sulík na pomoc od Matoviča

Hádky v koalícii pokračujú. Strana SaS predstavila svoj vlastný balík opatrení proti zdražovaniu. „Sme za to, aby štát rýchlo pomohol ľuďom, ktorí to potrebujú,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík.

17.05.2022 18:59
Richard Sulík Foto:
Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (20)

Podľa neho Matovičova pomoc necieli na najchudobnejších. „Chudobný pár so zdravotným postihnutím nedostane vôbec nič,“ kritizuje Sulík vyše miliardový balíček ministra financií. Podľa liberálov ide o plošnú pomoc, z ktorej budú profitovať aj bohatí. Ilustroval to na príklade predsedu parlamentu Borisa Kolára (Sme rodina). Ten by mal podľa neho po Matovičových zmenách dostať 30-tisíc ročne na všetkých prídavkoch na deti.

Zatiaľ čo sa koaliční lídri nevedia dohodnúť na tom, komu a ako pomôžu, ceny stále rastú. V apríli sa inflácia vyšplhala skoro na 12 percent. Takú vysokú infláciu sme na Slovensku nemali posledných 22 rokov.

Prvým návrhom SaS je zásadné zvýšenie životného minima. Navrhujú, aby sa zvýšilo od 1. júla na 280 eur. To by znamenalo, že by sa zvýšilo automaticky ďalších 28 sociálnych dávok. Stálo by to tento rok 82 miliónov eur.

Richard Sulík Čítajte viac Koaličné hádky pokračujú. Sulík predstavil vlastnú pomoc: To, ako riadi Matovič verejné financie, je šialené

Druhý návrh je príspevok na bývanie. Plánujú rozšíriť okruh ľudí, ktorí ho môžu poberať, a tiež zvýšiť jeho sumu. „Zvýšenie navrhujeme na jednu osobu na úrovni 100 eur mesačne a pre viacčlennú rodinu na 150 eur mesačne,“ priblížil odborník strany na sociálne veci Peter Cmorej. Suma príspevku na bývanie by sa pritom mala krátiť o desať percent z vlastných príjmov jeho poberateľa. Spolu by to vyšlo na 60 miliónov eur navyše.

Tretí bod je znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi. Spory v koalícii dospeli už do štádia, keď sa otvorene hovorí o páde vlády.

Je to asociálny návrh, reaguje Matovič na predstavenie pomoci strany SaS. „Dokopy celá ich pomoc je len zalepenie očí,“ dodáva minister financií. Upozorňuje, že ceny budú vyššie už navždy a preto ľudia potrebujú trvalú pomoc. Zároveň dodal, že strana má v DNA rozbíjať vládu. A opäť zopakoval svoje útoky, že sulíkovci sú advokátmi bohatých. Ministerstvo práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina) na návrhy SaS zareagovalo iba stručne, že podporí každý dobrý návrh v rodinnej a sociálnej politike.

V stredu chce Matovič do vlády priniesť svoj návrh rodinnej politiky, ktorý tento rok bude stáť približne 277 miliónov eur a na budúci rok vyše miliardy eur. Financovať ho chce aj z novej dane pre najbohatšie firmy. Práve vyššie dane sú pre SaS červenou čiarou. Richard Sulík vyhlásil, že ak prelomia ich veto na vyššie dane, koaličná zmluva pre nich prestane platiť. „Neodídeme z vlády a neodídeme ani z koalície, takú radosť Igorovi Matovičovi neurobíme,“ dodal šéf liberálov s tým, že strana SaS sa potom nebude riadiť koaličnými pravidlami.

Strana SaS tiež upozorňuje na to, že zvýšenie daňového bonusu na dieťa majú financovať samosprávy. Môžu tak prísť o vyše 600 miliónov eur. V neposlednom rade podľa Sulíka nevideli žiadny písomný návrh Matovičovho návrhu prorodinnej politiky. Dodal, že prepočty nevideli ani analytici Útvaru hodnoty za peniaze, Inštitútu finančnej politiky, ani Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Zopakoval, že zvyšovanie daní je pre nich červená čiara.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #pomoc ľuďom