Je desať eur za kilogram jahňacieho mäsa veľa? Najviac ho skonzumujú mestá na čele s Bratislavou

Slovensko sa mení a postupne začína prichádzať na chuť jahňacine, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočnej tabule napríklad v Taliansku.

13.04.2022 11:09
mladý farmár Marek Marko z Valaskej Foto:
Hitom tohtoročných veľkonočných nákupov je veľkonočné jahňa. Na snímke mladý farmár Marek Marko z Valaskej.
debata (34)

Ešte v minulom desaťročí tam slovenskí chovatelia vyviezli na veľkonočný trh okolo 120-tisíc jahniat ročne. Teraz spadol export na 30-tisíc a do popredia sa dostal slovenský spotrebiteľ. Jahňacinu majú v ponuke všetky veľké reťazce alebo si ju možno kúpiť z farmy od niektorého z chovateľov oviec.

Pomer Slovákov k jahňaciemu najviac formuje cena, nie je lacné. Na čo všetko však v priebehu roka nepomíňame peniaze? Je desať eur za kilogram jahňacieho mäsa veľa v porovnaní s výdavkami napríklad na cigarety či chrup kaziace sladkosti?

polsko07 Čítajte viac Maslo sa ihneď rozchytalo, ostala iba škatuľa. Oplatí sa dnes nákupná turistika v Maďarsku či Poľsku? (Reportáž)

Jahňacia osvietenosť rastie so vzdelaním a s príjmami. Mäsko z jahňaťa je jedno z najzdravších a najchutnejších, ale treba ho vedieť pripraviť. Pokiaľ ide o príjmy, najviac jahňaciny skonzumujú bohaté mestá na čele s Bratislavou, paradoxne ovčiarske regióny ju kupujú pomenej. Ba vlastne áno, lenže aj pri kúpe veľkonočných jahniat prevažuje racionalita vidieckeho človeka. Ovečky vypustí radšej do záhrady, nech mu ako živé kosačky spasú trávu a potom na jeseň, keď už je na nich viacej mäska, príde čas, keď sa urobí odložená veľkonočná hostina v podobe guľášovej párty, rodinnej výroby klobás. Apropo, príprava jahňacieho mäsa môže mnoho začínajúcich kuchárok či kuchárov odradiť. Pomôže dobrá kuchárska kniha, množstvo receptov je na internete, napokon i v Pravda Vareche.

Jahňacieho mäsa však stále jeme málo, hoci tohto roku by sa mohla jeho spotreba vyšplhať na 150 gramov na jedného obyvateľa. To je jedna porcia guľášu, máme teda pred sebou pole neorané a pasienky paradoxne pustnúce. Ovce boli po roku 1990 prvou skupinou hospodárskych zvierat, ktorá sa dostala z recesie, ich stádo sa dostalo v roku 2010 k 430-tisíc zvieratám, ale sme opäť v úpadku, keď chováme podľa čerstvého súpisu len 297-tisíc oviec.

Bačovská profesia mladým nevonia, veľké poľnohospodárske podniky sa sťažujú na to, že aj pre príplatky za prácu počas sviatkov a víkendov sú pracovné náklady neúnosné. Mladým práca spojená s chovom zvierat plná osobného odriekania i odlúčenia nevonia. Dobrých rodinných fariem, ako je napríklad vo Valaskej salaš Pod lazom, ktorý založil Peter Kučera, kde pracuje aj jeho syn Marek, je stále málo. Treba urýchlene čosi urobiť pre motiváciu mladých ľudí. Lebo ovce, to sú udržiavané lúky aj bryndza, aj veľkonočné jahňa. Inak, prelistujte stránku www.môjbača.sk. Teraz pred Veľkou nocou kliklo na ňu 70-tisíc ľudí. Objavili zdroj chutného mäska aj pravého ovčieho syra.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #Veľká noc #jahňacie mäso