Hotely pomáhajú Ukrajincom a dávajú im prácu. Oľga bola bankárka, teraz pracuje pod Tatrami ako chyžná

V časoch, keď najviac zúrila pandémia, hotelieri bojovali s lockdownami. Dnes, kedy už môžu slobodne podnikať a snažiť sa vrátiť do čias pred covidom, prišla ďalšia rana v podobe utečeneckej krízy. Napriek tomu, že z ťažkých čias sa ešte nestihli spamätať, hotely na Slovensku podávajú pomocnú ruku odídencom z Ukrajiny.

12.04.2022 18:03
Ukrajina pomoc Kurimka rodina ubytovanie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (22)

Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, zhodnotil situáciu tvrdí, že problémy, ktoré považovali za nevyhnutné, so štátom čiastočne vyriešili. Týka sa to hlavne poskytovania ubytovania. „Vytvoril sa rezervačný systém, ktorý spravuje ministerstvo dopravy. Do ubytovania sa zapojili aj štátne zariadenia a kapacity a k tomu sa pridávajú aj hotelieri. Informácie o dočasnom ubytovaní sú zároveň poskytované tam, kde sa to žiada,“ uviedol Harbuľák.

Od bankárky k chyžnej

Hotelom na Slovensku ďakujú mnohé ukrajinské rodiny. Od vypuknutia invázie sa im snažia zabezpečiť aspoň aký-taký pocit domova. Ani pre hotelierov to však nie je úplne jednoduché. Keď poskytnú zadarmo izbu, prídu o zisky. Mnoho z odídencov sa usadilo priamo pod tatranskými štítmi. Občianske združenie Tatry máme radi v spolupráci s Tatry mountain resort (TMR) prichýlilo vo Veľkej Lomnici 53 ľudí z Ukrajiny, informuje hovorca skupiny Marián Galajda.

Medzi ne patria aj štyri statočné ženy z Ukrajiny Oľga, Ľudmila, Ira a Oksana. Jedna pracovala v banke, ďalšia je ekonómka, tretia pracuje stále on-line zo Slovenska a posledná v trafike. Tieto ženy opustili svoj život a utiekli z rodiska do slovenských Tatier. Prišli z Kyjeva v čase, kedy ho ešte neostreľovali. „Napriek tomu v noci každé dve hodiny húkala siréna, aby ľudí varovala. Museli sme sa zbaliť, utekať a skryť. Jeden pán mi to vysvetlil tak, že keď bola raketa vypálená, nikdy nevedeli, kde môže dopadnúť,“ hovorí nahnevaná na celú situáciu Oľga. V Mariuopole bol podľa jej slov stav tiež katastrofálny. „Ľudia boli smädní, hladní, všade ležali hrudy kameňov a ľudia umierali. Treba to zastaviť,“ povedala.

konflikt Rusko-Ukrajina, vojna, hranica, prechod, utečenci, Vysne Nemecke migranti Čítajte viac Viac ako 300 miliónov. Rozpočtári vyčíslili cenu vojny pre Slovensko

Oľga prišla na Slovensko do Veľkej Lomnice so svojou nevestou a vnukom, informuje Galajda. Predtým pracovala 20 rokov ako ekonómka v banke. Pracovitá žena nechcela len tak sedieť a nečinne sa prizerať. „Dnes je jej najlepším priateľom vysávač. Pomáha ako chyžná v Grandhoteli Praha. Ako priznala, na prácu z iného súdka si zvyká ťažko, no vie, že peniaze potrebuje,“ uviedol Galajda.

Spoločnosť TMR pomáha odídencom od začiatku vypuknutia invázie ruskej armády a nemá v pláne s tým prestať. Vyhradila pre odídencov jedno celé ubytovacie zariadenie vo Vysokých Tatrách „Chceme a potrebujeme im pomáhať. Sú to ľudia, ktorí pracovali a chcú pracovať. Je našou povinnosťou pokúsiť sa ponúknuť im nový domov so všetkým, čo je s tým spojené. Ak pomôžeme my im, som presvedčený, že aj oni nám,“ povedal šéf TMR Igor Rattaj.

Nie len pod Tatrami hľadajú svoje útočiská odídenci, ale aj v hlavnom meste si našli miesto pre svoj dočasný alebo dlhodobý život. V hoteli West situáciu zvládajú. Zo začiatku mali problémy hlavne so systémom. Rôzne organizácie im volali aj v časoch, keď mali plno. „Bolo psychicky náročné v noci odmietať ľudí, ktorí nemali kam ísť," hovorí pre Pravdu Lucia Verffy, klient špecialista Hotela West. Dnes už je situácia iná. Verffy hovorí, že vďaka on-line systému Bookio je spolupráca koordinovaná. „Keď vidia, že máme otvorené kapacity, vedia ubytovanie rezervovať, keď sme zavretí, tak nám nik nevolá. Je to veľká úľava,“ dodáva.

Bratislavský hotel má aktuálne ubytované stabilne dve rodiny, teda ženy s deťmi, ktorým zabezpečujú celú podporu okolo ich bežného života. Ako napríklad základné domáce spotrebiče, pranie, odvoz, dovoz na nákupy a do škôl. Do dnešného dňa West ubytoval približne 150 odídencov z Ukrajiny.

Veľká noc klope na dvere

Letná sezóna a blížiaca sa Veľká noc môžu hotelom skomplikovať ich dobrovoľnícku činnosť. Ako tvrdí výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková, ubytovanie začína byť problém. „V ubytovacích zariadeniach, ktoré prichýlili utečencov, teraz riešia Veľkú noc a pomaly aj letnú sezónu. Takisto ubytovanie v ubytovacích zariadeniach hotelového typu nie je dlhodobo udržateľné, nakoľko nedisponuje kuchynkami, a tak sú odkázaní na služby, ktoré musí hotel zabezpečiť,“ tvrdí Rusnáková.

Marek Harbuľák Čítajte viac Nápor Ukrajincov ťaháme z vlastných nákladov, tvrdí šéf hotelierov. Potrebujeme pomoc od štátu

Rusnáková preto vyzýva občanov, ktorí majú nevyužité byty vo viacgeneračných domoch či iných príbytkoch, aby zvážili možnosť ubytovania ľudí na úteku. „Rozumieme, že z toho môžu mať trochu trému alebo obavy, ale vo väčšie prípadov ide o ľudí, ktorí nejaký čas na Slovensku strávili v ubytovacích zariadeniach a radi by tu zostali dlhšie, integrovali sa,“ uviedla. Dodáva však, že sa chcú osamostatniť a uvoľniť miesto v hotelových zariadeniach (aj štátnych) pre tých najpotrebnejších, ktorí z Ukrajiny budú prichádzať. Marek Harbuľák pre Pravdu uviedol, že však nevníma problém dlhodobého ubytovania Ukrajincov na Slovensku. Zatiaľ majú v ponuke deväťtisíc voľných miest. Myslí si, že v najbližšej dobe sa aj nával príchodu odídencov zníži.

Vláda koncom marca odsúhlasila finančný príspevok pre tých, ktorí u seba ubytujú odídencov. Platí to aj pre hotely. Príspevok je vo výške 7,70 eura za jednu noc ubytovania odídenca, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov. Za odídenca vo veku do 15 rokov dostane hotel alebo penzión príspevok vo výške 3,85 eura za jednu noc. Oslovení hotelieri sa zhodujú, že príspevok je dobrá vec, ale náklady na ubytovanie im nepokryje. Sú však radi, že štát na nich ako-tak myslí. „Z nášho pohľadu ide skôr o symbolickú podporu v snahe motivovať verejnosť, respektíve podnikateľské subjekty a vytvoriť čo najširšiu záchrannú sieť pre utečencov," poznamenal Galajda. Hovorí však aj o smutnom paradoxe, ktorý ich postihol. Aj keď od štátu do dnešného dňa nevideli ani euro, tak im poslal kontrolu. Zisťovala, ako a kde ubytúvajú hostí a či ubytovanie spĺňa hygienické parametre. „Samozrejme, že hotelové ubytovanie vyhovelo, ale zvláštny pocit ostal,“ tvrdí hovorca TMR. S názorom, že príspevok je len symbolický, sa zhoduje aj bratislavský hotel West. „Pokrýva ledva náklady na súčasné enormne vysoké energie,“ hovorí Verffy. Radi by v hoteli ubytovali aj viaceré rodiny, ale to nie je v ich silách.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #príspevok #Ukrajina #hotely #vojna na Ukrajine #gastro #odídenci