Nápor Ukrajincov ťaháme z vlastných nákladov, tvrdí šéf hotelierov. Potrebujeme pomoc od štátu

Začiatky boli ťažké, ale teraz už to zvládame, no pomoc od štátu potrebujeme, hovorí Marek Harbuľák z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

28.03.2022 15:17
Marek Harbuľák Foto:
Marek Harbuľák, prezident AHRS
debata (7)

V súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine spolupracujú hotelieri, združení v AHRS, s iniciatívou „Kto pomôže Ukrajine“ i s ministerstvom dopravy. Jednotlivé ubytovacie zariadenia, zaregistrované v štátnom systéme, už týždne poskytujú pomoc s krátkodobým i dlhodobým ubytovaním utečencov, a to i napriek tomu, že presný spôsob financovania zatiaľ stále nie je známy.

utečenci Čítajte viac Mnohí Ukrajinci zháňajú podnájmy v Bratislave. Ich cena rastie, trojizbák stojí do 700 eur

Vláda síce avizovala prípravu legislatívnych usmernení k poskytovaniu pomoci utečencom, tzv. Lex Ukrajina, avšak finálnu podobu zákona zatiaľ nepredstavila. „Majitelia ubytovacích zariadení pomáhajú na vlastné náklady. Dlhodobo však táto situácia udržateľná nie je, najmä v súvislosti s rastúcim počtom utečencov, ktorí žiadajú o dlhodobé ubytovanie. Systémové riešenie v podobe príspevku na ubytovanie a stravu pritom ešte stále nie je schválené,“ upozornil prezident AHRS, Marek Harbuľák.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ubytovanie #Ukrajinci #hotely #AHRS