Vláda napriek nezhodám schválila nové dôchodky. Krajniak však musel ustúpiť

Predčasná penzia po 40 odpracovaných rokoch, ale aj okresaný rodičovský bonus. Vláda schválila zmeny v dôchodkoch, ktoré by mali platiť od 1. januára budúceho roka. Podľa informácií denníka Pravda boli rokovania v koalícii napäté do poslednej chvíle. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa síce hrdí novelou o sociálnom poistení, zmeny však môžu prísť ešte v parlamente.

06.04.2022 12:54 , aktualizované: 13:59
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Foto:
Milan Krajniak, minister práce
debata (59)

Novela prináša niekoľko hlavných zmien. Konkrétne ide o naviazanie strednej dĺžky života na odchod do dôchodkového veku, individuálny dôchodkový strop ako právo odchodu po počte odpracovaných rokov, aktuálna dôchodková hodnota a napokon aj rodičovský bonus.

Medzi najdôležitejšie patrí nadviazanie strednej dĺžky života na odchod do dôchodku, právo na penziu po 40 odpracovaných rokoch, zmena výpočtu aktuálnej dôchodkovej hodnoty a napokon aj rodičovský bonus. Práve rodičovský bonus je najkontroverznejší bod celej reformy. „Reformný zámer bol schválený po pripomienkach. Rodičovský bonus znižujeme a zavádzame mu strop,“ vyhlásil Krajniak. Pracujúce deti tak nebudú môcť posielať rodičom dovedna až päť percent zo svojich odvodov, ale iba tri percentá.

Ako bude finálna podoba reformy v skutočnosti vyzerať, ešte nie je isté. „Do parlamentu ide materiál s nedoriešenými vecami od všetkých koaličných partnerov,“ priznal napokon minister práce. Dodal, že detaily by mali byť doriešené do druhého a tretieho čítania na júnovej schôdzi parlamentu. „Povedali sme si, že všetko zložité a ťažké do prázdnin vyriešime," vysvetlil termín pre Pravdu v rozhovore minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Rodičovský bonus považujú za problematický tri ďalšie koaličné strany. „Budeme sa snažiť na júnovej schôdzi minimalizovať fiškálne dopady rodičovského bonusu tak, aby bola reforma prvého piliera priechodná. Bonus má výrazne negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy,” povedal pre Pravdu ekonomický expert najmenšej koaličnej strany Za ľudí Tomáš Meravý. Okrem toho SaS žiada, aby bolo nadviazanie odchodu do dôchodku na strednú dĺžku života zakotvené v ústave. V opačnom prípade novelu nepodporí.

Naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života a predčasná penzia po odpracovaných 40 rokoch sú míľnikmi v pláne obnovy, ktoré Slovensku prinesú pol miliardy eur z európskych zdrojov. Vláda sa v ňom totiž zaviazala, že spraví dôchodkový systém udržateľnejší. To znamená, že sa nenaruší súčasná medzigeneračná solidarita, ale budúce generácie pracujúcich nebudú musieť platiť do dôchodkového systému väčšiu časť svojho príjmu, tak ako platia dnes všetci pracujúci na penzie súčasných dôchodcov.

Milan Krajniak Čítajte viac Príde pomoc kvôli zdražovaniu? Nečakajte peniaze z helikoptéry, ozýva sa z koalície. Opatrenie má byť cielené a pre vybrané skupiny

„Dnes má Slovensko najhoršie verejné financie v Európskej únii. A do toho nám starne populácia. Čiže ničiteľom systému budeme práve my, naša generácia tzv. Husákových detí. Aby sme sa vyhli tejto katastrofe čoraz väčšieho zhoršovania verejných financií, dali sme si záväzok stabilizovať dôchodkový systém. Vyrovnať ho nedokážeme,” vysvetľuje odborník na investície a dôchodky Ján Šebo, projektový manažér a ekonóm v slovenskom tíme plánu obnovy.

Zároveň musí štát napriek úsporám v rozpočte zabezpečiť, aby mali všetci seniori, súčasní, a najmä budúci, dostatočné dávky na prežitie dôstojnej staroby. Prieskum agentúry Focus pre Nadáciu Partners z konca roku 2020 ukázal, že ľudia si sumu predstavujú na úrovni okolo 900 eur, čo je asi 75 percent z priemernej hrubej mzdy 1 200 eur. „Takáto miera náhrady je zlatý cieľ. Dnes majú však dôchodcovia z prvého piliera priemerne 48 percent. Naša generácia bude mať nanajvýš 40 percent,“ zmierňuje očakávania ľudí Šebo.

Šebo v rozhovore pre Pravdu:

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý dôchodcom štát vypláca, na konci februára tohto roka dosiahla 512,50 eura, čo je ani nie polovica priemernej mzdy. Tá za rok 2021 bola 1 211 eur v hrubom. Dodatočné zdroje preto podľa neho musia efektívne doplniť ďalšie piliere. „Cieľom pri nastavení vyváženého dôchodku by malo byť nasporiť si v druhom, treťom a vo štvrtom pilieri aspoň 50 percent priemernej mzdy,“ dopĺňa špecialista na investície Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Group. Krajniak by mal v apríli predstaviť tiež zmeny druhého piliera. Zlepšenia v treťom pilieri, ktoré ohlasoval minister práce ešte v septembri 2021, boli z reformného balíčka vypustené.

Hlavné zmeny v zákone o dôchodkoch

Materiál, ktorý schválila vláda, prináša 4 hlavné zmeny:

  • odchod do dôchodkového veku neskončí na veku 64 rokov, bude sa predlžovať podľa strednej dĺžky dožitia,
  • individuálny dôchodkový strop umožní odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch,
  • aktuálna dôchodková hodnota, od ktorej závisia sumy novopriznaných dôchodkov, sa zníži, nebude sa navyšovať o 100 percent medziročného rastu priemernej mzdy, ale len o 95,
  • rodičovský bonus zavedie posielanie 3 percent z odvodov pracujúcich, ktoré priamo navýšia dôchodky ich rodičov.

Zákon nadobúda účinnosť 1. augusta 2022, kľúčové zmeny ako rodičovský bonus, predčasný dôchodok či zrušenie stropu majú platiť od januára 2023.

Zmeny ešte musí schváliť parlament, očakáva sa, že definitívna verzia bude prijatá do konca júna.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dieťa #I. pilier #Milan Krajniak #rodičovský bonus