Traktory sa strácajú v mračnách prachu. Dva mesiace bez dažďa priniesli Slovensku saharské sucho

Na Slovensku nepadli poriadne zrážky dva mesiace a poľnohospodári čakajú na dážď ako na spasenie. Obrovský nedostatok vlahy a tým aj obavy o budúcu úrodu nevyjadruje len deficit od začiatku roku, ktorý sa pohybuje okolo 60 litrov vody na štvorcový meter, ale tzv. kumulatívny úbytok zrážok.

29.03.2022 15:34
traktor, pole, pôda, Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Deficit za posledných sedemnásť mesiacov v okolí Hurbanova v Podunajskej nížine dosiahol 240 litrov, čo je už takmer polovica ročného úhrnu. Nič zreteľnejšie nevyjadruje drámu a napätie, ktoré prežívajú roľníci a ktoré zasahujú cez dražejúce potraviny celú spoločnosť. Akceleruje ich vojna na Ukrajine, ktorá s nástojčivosťou podčiarkla význam potravinovej sebestačnosti.

Traktory, ktoré sejú jačmeň alebo konečne po oteplení už aj cukrovú repu, sa v týchto dňoch strácajú na poliach v mračnách prachu. Pôda je po dlhých veterných týždňoch s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu padajúcou pod 10 percent vysušená ako saharský piesok.

Aktuálny stav sucha na Slovensku

Aktuálna mapa sucha na Slovensku. Foto: Intersucho
sucho Aktuálna mapa sucha na Slovensku.
Repka olejná Čítajte viac Liter stolového oleja za 3 eurá. Milióny ton zásob na Ukrajine uviazli

Sedemdesiatnik Ivan Gombár hľadí podobne ako tisíce iných poľnohospodárov deň čo deň do meteoprogramu Aladin. V stredu by malo naostatok pršať. Dážď si prajú aj družstevníci v Nových Sadoch. V pondelok začali siať repu, ale oželeli by prerušenie sejby, keby spadlo aspoň 30 milimetrov pokojného dažďa.

Zeleninár Juraj Mačaj z Kráľovej pri Senci už dva týždne neponecháva nič náhode a na 560 hektárov cibule zasiatej pred dvoma týždňami padá voda zo závlah. V stredu podľa lokálnej prognózy môže na Mačajove polia spadnúť len dákych 5 či 6 milimetrov vlahy. Takáto chudobná nádielka nebude stačiť na ovlaženie polí, najmä smädným porastom ozimnej pšenice či repky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pôda #poľnohospodárstvo #sucho