Liter stolového oleja za 3 eurá. Milióny ton zásob na Ukrajine uviazli

Ukrajina sa stáva miskou na váhach európskej aj slovenskej potravinovej bezpečnosti. Zreteľne sa to prejavuje v ponuke a cene nielen pšenice, ale aj rastlinných olejov, najmä slnečnicového.

24.03.2022 18:45
Repka olejná Foto: ,
Ilustračné foto
debata (60)

V dôsledku ruskej invázie sú na Ukrajine zablokované štyri milióny ton slnečnicového oleja a v niektorých európskych krajinách, napríklad v Nemecku či vo Veľkej Británii, kde slnečnicu nepestujú, už majú pulty prázdne.

Na Slovensku je ponuka stále dostatočná, ale fľaška oleja priemerne medziročne zdražela o 27 percent! Liter sa teraz v reťazcoch predáva od 2,09 do 2,39 eura, zmes repkového a slnečnicového vyjde na tri eurá.

Slovensko by mohlo byť v slnečnicovom a repkovom oleji sebestačné, dokonca aj v dnes vzácnej geneticky nemodifikovanej sóji. Dovedna týchto olejnín poľnohospodári dopestujú ročne zhruba osemstotisíc ton, z čoho okolo pol milióna ton olejnatých semien ide na export.

potraviny Čítajte viac Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Exportuje sa aj väčšina slnečnice, ktorej ročná produkcia sa pohybuje na úrovni zhruba 170-tisíc ton, no doma vyrobí spoločnosť Búšlak, jeden zo špecialistov na slnečnicový za studena lisovaný olej, len niečo vyše dvoch tisíc ton. Niekdajší hlavný producent rastlinných olejov Palma, ktorú kúpila v roku 2007 finančná skupina Slavia Capital, má síce v ponuke slnečnicový aj repkový olej, ale už roky ho v Bratislave nevyrába. Žije z oleja vylisovaného v niektorej zo susedných krajín. Možno pochádza z repky či zo slnečnice vyvezenej zo Slovenska.

A tak hoci je Slovensko vysoko nad európske pomery sebestačné v produkcii olejnatých semien, v skutočnosti nevie ovplyvniť vlastnú produkciu olejov. Pritom ešte pred predajom zamestnaneckej akciovej spoločnosti Palma Tumys súčasnému vlastníkovi Slavii Capital produkovala bratislavská fabrika množstvá, ktoré hravo pokrývali potrebu Slovenska. V roku 2003 to bolo okolo 90-tisíc ton a rok pred akvizíciou ešte stále dostatočných 67-tisíc ton.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #olej #vojna na Ukrajine