USA odrežú čínske firmy od technológií, ak budú porušovať sankcie proti Rusku

Spojené štáty môžu odrezať čínske firmy, ktoré pomáhajú Rusku, od amerických technológií a vybavenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09.03.2022 10:18
biden Foto:
Prezident USA Joe Biden
debata (21)

Čínske firmy, porušujúce reštrikcie USA na export do Ruska, môžu byť odstrihnuté od amerického vybavenia a softvéru, ktoré potrebujú na výrobu svojich tovarov, povedala americká ministerka obchodu Gina Raimondová v rozhovore pre New York Times (NYT).

USA môžu „v podstate zavrieť“ najväčšieho zmluvného výrobcu čipov v Číne Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) alebo akúkoľvek inú čínsku firmu, ktorá by porušovala sankcie a dodávala do Ruska čipy alebo iné vyspelé technológie, uviedla Raimondová.

McDonalds Čítajte viac Rusi si už viac nedoprajú McDonald's, Starbucks, PepsiCo a Coca-Colu, stopli pre nich svoje aktivity

Washington hrozí Pekingu, že pridá ďalšie spoločnosti na čiernu listinu, ak budú porušovať sankcie proti Rusku. USA sa totiž snažia zamedziť, aby mala Moskva prístup k západným technológiám. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu.

Ak by Spojené štáty zistili, že firma, ako je SMIC, predáva čipy do Ruska, „môžeme SMIC v podstate zavrieť, pretože im nedovolíme používať naše vybavenie a náš softvér“, citoval NYT ministerku obchodu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Peking