Rusi si už viac nedoprajú McDonald's, Starbucks, PepsiCo a Coca-Colu, stopli pre nich svoje aktivity

Rozhodnutie amerického reťazca rýchleho občerstvenia McDonald's zatvoriť v reakcii na vývoj situácie na Ukrajine všetky svoje reštaurácie v Rusku zareagovali aj ďalšie známe americké značky.

09.03.2022 09:29
McDonalds Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (29)

Krátko po oznámení McDonald's in­formovali o pozastavení svojich aktivít v Ruskej federácii aj kaviarenský reťazec Starbucks a nápojové spoločnosti PepsiCo a Coca-Cola. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

McDonald's a Pepsi sú pritom značky, ktoré spolupracovali už so Sovietskym zväzom a ako prvé vstúpili na ruský trh po páde ZSSR. Práve tieto značky boli považované za priekopníkov na zlepšenie vzťahov Moskvy a Západu. Prvú reštauráciu v Rusku otvoril McDonald's v roku 1990 na Puškinovom námestí v centre Moskvy.

Európska únia / EÚ / Čítajte viac Únia sa zjednocuje proti ruskému dovozu. Chcú menej fosílnych palív a viac LNG

McDonald's in­formoval, že dočasne zatvorí všetkých takmer 850 reštaurácií v Rusku, svojim zamestnancom však naďalej bude vyplácať mzdu. Spoločnosť zamestnáva v Rusku približne 62.000 ľudí.

Následne sieť kaviarní Starbucks informovala, že v Rusku dočasne zatvorí stovky svojich obchodov. PepsiCo pozastaví všetky reklamné aktivity na ruskom trhu a predaj svojich nápojových značiek. Naďalej však bude predávať niektoré esenciálne výrobky ako detská výživa. Aj konkurenčná Coca-Cola oznámila, že svoj biznis v Rusku dočasne zastaví. Coca-Cola bola pritom oficiálnym nápojom počas OH 1980 v Moskve, napriek tomu, že Spojené štáty olympiádu bojkotovali na protest proti invázii Sovietskeho zväzu do Afganistanu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #podniky #Mc Donald´s #PepsiCo #Starbuck #Coca- Cola