Pokračovanie článku: Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Hotely sa plnia aj v Bratislave

Rovnako pomáhajú aj hotely na západe Slovenska – v Bratislave. „Rozhodli sme sa zapojiť do pomoci na Ukrajine, pretože to, čo sa deje, je pre nás nepochopiteľné,“ uviedla Katarína Zárecká, manažérka apartmánov My Home v Bratislave.

Apartmánový dom sa nachádza v širšom centre hlavného mesta a má k dispozícií 72 apartmánov. Počas pandémie im obsadenosť ako väčšine slovenských hotelov klesla a dnes majú voľné lôžka. Manažérka tvrdí, že aj napriek pandémii, keď to nebolo pre nich jednoduché a stále nie sú na číslach ako spred pandémie, im nedalo v tejto situácii nezakročiť.

„Situácia na Ukrajine nás znepokojuje, a preto sme zo solidarity uviedli aj naše ubytovanie na webe. Avšak očakávali sme, že odozvy na ubytovanie budú občasné. Opak je pravdou a od rána nám vyzváňa telefón so žiadosťami,“ hovorí Zárecká.

Prví telefonujúci ľudia, ktorí žiadali o pomoc, boli dvaja dospelí a trinásť detí z Ukrajiny. Hotel neváhal a okamžite ich prijal. Priviezol ich autobus a prišli s len veľmi malou batožinou. Skupinka mala koordinátora, ktorý im zabezpečil ubytovanie, jedlo na jednu noc a za týždeň majú vybavený byt na prenájom, prerozprávala Zárecká príbeh utečencov z Ukrajiny.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Väčšina ľudí, ktorí sa hlásia, sú rodiny s deťmi, osamelé matky s deťmi a študenti. V utorok 1. marca hotel dostal požiadavku ubytovať sto Maročanov z Ukrajiny, študentov, po ktorých by mal prísť v stredu 2. marca vládny špeciál. „Ubytovali sme ich šesť, nedá sa všetkým pomôcť. Preferujeme rodiny s deťmi,“ vysvetlila manažérka. Väčšina rodín chce ubytovanie len na jednu noc, ale majú aj rodiny na jeden mesiac a aj jedno osamelé sedemnásťročné dievča, ktoré je zatiaľ na neurčito.

Momentálne ubytovávajú v dvanástich apartmánoch približne 30 ľudí. Niektorí sú na dve noci, pár ľudí nevie, čo bude ďalej. Všetky ubytovania poskytujú zadarmo.

Očakávajú aj ďalší nápor, hovorí Zárecká. Myslí si, že situácia bude naďalej eskalovať. Zariadenie vyčlení utečencom šesť apartmánov. Dva z toho budú pre viacčlenné rodiny a štyri 1-, 2-lôžkové. „Podľa potreby upravíme možné kapacity,“ uviedla manažérka.

Rodinný Hotel West zapol vykurovanie na celom poschodí, ktoré doteraz kvôli vysokým cenám plynu a elektriny držal vypnuté. Aktuálne poskytol ubytovanie dvanástim dospelým a trom deťom. Pomáha mu aj susedná reštaurácia. Pár izieb ešte majú k dispozícii, ale čakajú veľké nápory ľudí, každú hodinu. „Z nedele na pondelok som mala v noci štyri telefonáty. Nemáme nočné zmeny, nemôžeme si ich dovoliť, tak mám telefón so sebou aj v noci. Ale stále si pripomínam, aké máme šťastie, že sme v krajine, kde máme zatiaľ mier,“ vyjadrila svoje pocity manažérka Hotela West.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hotely #vojna na Ukrajine