Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Gastrobiznis a hotelieri zažívali počas pandémie neľahké časy. Hrozili im úplné kolapsy a zatváranie podnikov. Situácia sa po ústupe pandémie pre nich zlepšila a môžu konečne pracovať naplno. Čo však nikto nečakal, je momentálna situácia na Ukrajine. Ľudia opúšťajú svoju krajinu z neľahkých dôvodov a hľadajú strechu nad hlavou u svojich susedov Slovákov. Hotely aj napriek tomu, že sa ešte nestihli spamätať z pandémie, nečakali ani sekundu a ponúkajú im pomoc.

01.03.2022 17:01
, vojna, hranica, priechod, utečenci, vyšné... Foto: ,
Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké, 25. 2. 2022.
debata (11)

Reč, samozrejme, nie je len o hoteloch. Pomoc poskytujú Slováci v rôznych formách. Niekto ponúka svoju chatu, iný voľnú izbu v dome alebo prázdne byty a podobne. Ani štátne organizácie nezaostávajú za obyčajnými ľuďmi a tiež ponúkajú lôžka pre utečencov.

Najväčší prílev utečencov z Ukrajiny hotely evidujú na východe Slovenska. Záujem je však väčšinou len o krátkodobé pobyty. Ukrajinci prechádzajú najčastejšie do Česka alebo Poľska za svojimi rodinami. Napriek mimoriadne náročnej situácii, finančnému vyčerpaniu, minimálnym tržbám, ktorá je kvôli pandémii a predraženým energiám, sa tak aj hotely rozhodli pomôcť.

Východ v pozore

V Zemplíne zaznamenali veľký prílev utečencov. „Išlo o veľký a hlavne rýchly nárast rezervácií, či už cez Online Travel Agency portály alebo telefonicky,“ uviedla Štefánia Pokšajová z humenského hotela Karpatia. Hotel prvé rezervácie zaznamenal už v piatok 25. februára, ich prudký nárast prišiel hneď deň nato. Aktuálne majú v hoteli takmer plno. Ide prevažne o Ukrajincov, ktorí čakajú na svojich blízkych, ale i ľudí, ktorí utečencom poskytujú humanitárnu pomoc.

Podobný nárast požiadaviek na ubytovanie na pár nocí zaznamenali v ďalšom humenskom hoteli Alibaba. Hotel má ubytovaných nielen utečencov a ich rodiny, ale aj indických študentov z Ukrajiny, povedal hotelový manažér Daniel Vitoslavský.

senior, dôchodok, dôchodca, laptop, notebook Čítajte viac Vojna oberá Slovákov o milióny eur na dôchodkoch. Zarobil len jeden typ fondu

Nárast požiadaviek zaznamenali aj v hoteli Družba v Michalovciach, kde sa podľa informácií z recepcie ubytovávajú ľudia, pre ktorých je Slovensko len prestupnou stanicou. Hotely si sa prenocovanie nepýtajú platby. Všetko poskytujú zadarmo.

V hoteli Lev- Levoča našli odkaz  po odchode... Foto: Hotel Lev
podakovanie V hoteli Lev- Levoča našli odkaz po odchode ukrajinskej rodiny. "Myslím, že to nepatri iba nám, ale všetkým ktorí pomáhajú," uviedol majiteľ.

Vážení slovenskí priatelia, Ďakujeme za všetku vašu podporu v týchto hrozných časoch pre Ukrajinu a celý svet.

ĎAKUJEM

Aj v Levoči sa v Hoteli Lev držia hesla, že si treba navzájom pomáhať. „Žiaľ COVID-19 nás, ako aj iných zasiahol poriadne, ale nedá sa to porovnať so situáciou na Ukrajine. Preto sa snažíme pomôcť, ako môžeme,“ hovorí Patrik Pavlík, prevádzkar hotela. Vyčlenili pre utečencov pár izieb. Do dnešného dňa ubytovali dve skupiny ľudí. Podobne ako v iných ubytovacích službách chodia prevažne matky s deťmi. Stravu tiež poskytujú zdarma.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hotely #vojna na Ukrajine