Komu uleteli včely: poslancom či včelárom?

Búrka v pohári vody alebo neistá budúcnosť včelárstva na Slovensku? Za pár ostatných dní bolo v médiách zverejnených 65 informácií, ktoré sa zaoberali tým, do čoho vyústi zákon o ochrane včelstiev z dielne poslancov OĽaNO.

15.02.2022 19:10
Tomáš Blaškovič, úľ, včely, Petržalka Foto:
Včelár Tomáš Blaškovič a jeho včely.
debata (20)

Okrem iného prenikli von informácie o zámere regulovať hustotu včelstiev na štvorcový kilometer, kočovanie a ďalšie detaily ovplyvňujúce chov včiel. Tie zneisteli celú včelársku obec. Nie je malá – ráta 22-tisíc včelárov.

V utorok popoludní poslanci za OĽaNO Monika Kozelová, gestorka pripravovaného poslaneckého návrhu, spolu s Martinom Feckom upokojovali včelárov, že sa nemajú čoho obávať.

Kozelová pred novinármi na pôde parlamentu rozvinula nepopísaný list papiera. Ten mal názorne ilustrovať, že návrh zákona, ktorý kritizuje Slovenský zväz včelárov, jednoducho neexistuje.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné

"Je to veľká nula, veľké nič. Na tom zákone sme ešte nezačali pracovať,“ povedala Kozelová a dodala, že hnutiu OĽaNO, ktoré riadi rezort pôdohospodárstva, včelárstvo podporuje. Odkedy je vo vláde, stúpli podpory, napríklad hneď v roku 2020 to bolo o 200-tisíc eur viac ako rok predtým, ďalšie státisíce na rozvoj včelárstva pribudli vlani.

S kým diskutovali? S jedným odborníkom

Príprava kapitoly zákona, ktorý má okrem iného a či najmä prispieť k zlepšeniu životných podmienok včiel a v konečnom dôsledku k zvýšeniu sebestačnosti Slovenska v mede, je iba v začiatkoch. "Zatiaľ sme hovorili len s jedným jediným človekom. Ešte sme neoslovili všetkých, pretože na to nebol čas, riešia sa iné kapitoly ochrany zvierat,“ vysvetlila poslankyňa Monika Kozelová, ktorej radí Martin Hodoško, predseda spolku ekologických včelárov.

Zdôraznila, že keď bude hotový návrh zákona, určite príde rad na okrúhle stoly, za ktorými budú sedieť všetci, ktorých sa zmeny legislatívy budú týkať. "Sme ešte len na samom začiatku, zákon sme ešte nezačali písať,“ pripomenula Kozelová.

Nepokoj medzi včelármi mali podľa poslanca Martina Fecka vyvolať aktivity predsedu Slovenského zväzu včelárov Milana Rusnáka. Ten mal podľa neho rozšíriť správy, ktoré Fecko prirovnal k hoaxom. Mali vzniknúť prekrútením obsahu telefonátu medzi oboma včelármi. Fecko, ktorý bol do lanského leta štátnym tajomníkom na ministerstve pôdohospodárstva, konštatoval, že Hodoško si vymieňal s Rusnákom názory k určitým tematickým okruhom, keď zbieral podklady k zákonu o ochrane zvierat vrátane včiel.

Fecko potom zacitoval Hodoška, ktorý tvrdil, že Rusnákovi nepredložil žiadnu konkrétnu časť zákona. "Bola to iba jeho a moja výmena názorov počas telefonického rozhovoru. Nič viac a nič menej. Dištancujem sa od toho, ako veci odprezentoval a prezentuje Milan Rusnák,“ citoval Hodoška Fecko.

Po skončení brífingu Fecko pre Pravdu zopakoval názor gestorky zákona Moniky Kozelovej, že OĽaNO sa nebude k zákonu vyjadrovať, pokiaľ nebude mať pozbierané základné materiály. Rozviedol, že tento zákon je o ochrane zvierat, to nie je zákon o ochrane intenzívneho včelárstva alebo biznisu. Pokúsime sa vytvoriť podmienky pre včely, v podobe welfare, teda pohodlia zvierat, ktoré im zaručia dobré životné – chovateľské podmienky. Ide o to, aby včely nedegradovali, aby sa územie neprevčelovalo, aby si včelári – jedni usadení v území a druhí doň kočujúci – navzájom nelikvidovali včeliu pašu.“

Čisté víno do pohára

Fecko, ako vidno, naostatok predsa len naznačil, kde môže byť jadro problému v komunikácii medzi samotnými včelármi, ako aj včelármi a politikmi, ktorí sa iniciatívne podujali chrániť včely. Na priamu otázku Pravdy, či sa zákon chystá regulovať chov včiel, Fecko odvetil, že o regulácii je zatiaľ predčasné hovoriť. Zároveň dodal, že k dispozícii sú poznatky špecializovaného výskumu (VÚ včelársky v Liptovskom Hrádku). Ich aplikáciou by sa mal riadiť ďalší rozvoj chovu včiel na Slovensku. Tieto poznatky by sme mali dostať do praxe, aby sa riešili praktické otázky.

Nový zákon by mal údajne priniesť aj novú kategóriu tzv. priemyselných včelárov. Fecko povedal, že nemieni špekulovať o tom, čo v zákone bude a čo nebude. Bolo by to v rovine špekulácií. To, čo zákon navrhuje, ukáže až diskusia za okrúhlym stolom.

Pravda požiadala o stanovisko aj predsedu Slovenského zväzu včelárov. Milan Rusnák netajil, že telefonoval so svojím kolegom včelárom Martinom Hodoškom. Povedal, že sa roky poznajú. Pokiaľ ide o chystanú zmenu legislatívy, uviedol, že s Hodoškom sa nedohodli, že sa o tom nikde nebude rozprávať. V rozhovore padlo podľa Rusnáka oveľa viac názorov na rozvoj včelárstva, nielen to, čo vyplávalo na povrch v súvislosti s medializáciou.

"To, čo sa zverejnilo, nie je vymyslené, ale rozpráva sa o tom mesiace,“ povedal Rusnák. Povedal, že stále sú otvorení diskusii, ale pokiaľ ide o zákon, mal by byť vecou kompetentných autorít, iniciatíva by mala vychádzať z rezortu pôdohospodárstva, zohľadňovať stanoviská Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, vedy a výskumu vrátane Slovenskej poľnohospodárskej univerzity a, samozrejme, aj samotných včelárov, ktorých sa zákon bytostne týka.

Rusnák zdôraznil, že je predsedom najväčšej včelárskej organizácie a a je jeho povinnosťou zastávať záujmy členstva.

Nepochybne by veci praktického chovu včiel prospelo upokojenie. To sa však nečrtá, pretože poslanci OĽaNO zvažujú podanie trestného oznámenia za šírenie poplašnej správy, ako aj znevažovania dobrého mena OĽaNO.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pôdohospodárstvo #včely