Belgicko zníži DPH z elektriny. Reaguje tak na prudký rast cien

Belgicko zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) na elektrinu ako súčasť balíka na ochranu spotrebiteľov pred rastúcimi cenami energií. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii premiér Alexander De Croo.

01.02.2022 13:31
energia, energetika, seps, stlpy vysokeho... Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (1)

Ceny plynu a elektriny v Európe tento rok prudko vzrástli, keď sa ekonomiky zotavili z vplyvu pandémie ochorenia COVID-19. Domácnosti tak čelia vysokým účtom za energie aj mnohé tovary.

„Je to zložitá situácia, vláda ukázala, že dokáže prijať vyvážené opatrenia, ktoré reagujú na realitu v praxi,“ povedal na tlačovej konferencii De Croo.

Rokovania sa natiahli do skorých ranných hodín. Vláda nakoniec v utorok rozhodla o znížení DPH na elektrinu z 21 % na 6 % od 1. marca do 1. júla 2022. Dá tiež Belgičanom šek na 100 eur a rozšíri sociálne príspevky.

plynomer, plyn, energie Čítajte viac Skrachoval ďalší dodávateľ energií. Zákazníci prešli pod novú firmu

Energetický balík by sa mal podľa ministerky energetiky Tinne Van der Straetenovej vyšplhať na 1,1 miliardy eur a predstavuje zníženie záťaže pre domácnosti v priemere o 165 eur.

Väčšina z 27 krajín Európskej únie vypracovala opatrenia na zmiernenie vysokých cien energií pre spotrebiteľov. Bulharsko zmrazilo regulované ceny tepla a elektriny do konca marca, Španielsko a Francúzsko obmedzili zvyšovanie účtov za energiu, zatiaľ čo iné krajiny vrátane Švédska ponúkli kompenzáciu najzasiahnutejším domácnostiam.

Utorňajší krok prišiel po týždňoch diskusií vnútri rozdelenej belgickej vládnej koalície o tom, ako podporiť spotrebiteľov, ktorí zápasia s prudkým zvýšením účtov za energie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #DPH #elektrina #Belgicko