Dôvera v ekonomiku v úvode roka vzrástla. Skeptickejší bol len priemysel

Dôvera v slovenskú ekonomiku v úvode roka mierne vzrástla, skeptickejší boli len podnikatelia v priemysle. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) vzrástol o 3,4 bodu na úroveň 98,2. Aktuálna hodnota je tak výrazne optimistickejšia ako v rovnakom období minulého roka, ale naďalej sa nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru (o 4,3 bodu). Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

28.01.2022 11:05
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Ilustračná foto
debata

Za januárovým zlepšením ekonomickej nálady vidia štatistici predovšetkým nárast dôvery v službách, stavebníctve a v obchode. „Podnikatelia v týchto odvetviach hospodárstva boli optimistickí najmä v očakávaniach zvýšeného dopytu a podnikateľských aktivít. Zvýšila sa aj dôvera spotrebiteľov, u ktorých sa zmiernili najmä obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti,“ skonštatoval úrad.

Priemyselné firmy však hlásia už druhý mesiac zhoršenie nálady. Indikátor dôvery v priemysle v januári poklesol o jeden percentuálny bod (p.b.) na hodnotu –4,3. „Vývoj ovplyvnil najmä pokles objednávok a očakávanej produkcie. Zníženie objednávok bolo zaznamenané hlavne vo výrobe ostatných nekovových výrobkov a elektrických zariadení. Pokles produkcie očakávajú najviac vo výrobe farmaceutických výrobkov,“ poznamenali štatistici.

Čína, akcie, burza Čítajte viac Slovenské firmy získali vlani od investorov miliardu eur. Ktoré odvetvie lákalo najviac?

Najviac narástol IES v službách, čo podľa štatistikov súviselo zrejme s novými protipandemickými opatreniami, v rámci ktorých sa rozšírila možnosť poskytovania služieb. Po decembrovom poklese vzrástla jeho hodnota na 15,7 bodu, v porovnaní s predošlým mesiacom sa zvýšila o 8,7 p. b.

Čo sa týka spotrebiteľov, zhoršovanie ich nálady sa v januári takisto stlmilo. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery sa medzimesačne zvýšil o 4,5 bodu a v januári dosiahol úroveň –21,4. Zaostávanie za dlhodobým priemerom sa tak zmenšilo už len na 1,9 bodu. „U spotrebiteľov sa zmiernili najmä obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti. Optimistickejší boli aj v očakávaniach celkovej hospodárskej situácie. Domácnosti lepšie hodnotili očakávané úspory ako aj svoju očakávanú finančnú situáciu,“ vymenovali štatistici.

Po koncoročnom výraznom poklese indikátor dôvery v obchode v januári medzimesačne mierne stúpol o 2,7 bodu na hodnotu 18. Obchodníci hodnotili súčasnú situáciu ako priaznivú aj vzhľadom na uvoľňovanie protipandemických opatrení. Pri hodnotení očakávaných podnikateľských aktivít na najbližšie tri mesiace prevládali v porovnaní s minulým mesiacom optimistickejšie názory najmä medzi podnikateľmi v maloobchode s ostatným tovarom v špecializovaných predajniach (napríklad odevy, obuv, drogérie, lekárne).

Po dvojmesačnej stagnácii v januári IES v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o tri body na –11,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 12,5 bodu. Na základe objednávok majú firmy zabezpečenú prácu v priemere na 9,6 mesiaca. Viac ako polovica podnikateľov v stavebníctve naďalej očakáva zvýšenie cenovej hladiny svojej produkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #priemysel