Slovenské firmy získali vlani od investorov miliardu eur. Ktoré odvetvie lákalo najviac?

Vlani lákalo investorov aj Slovensko a to najmä v sektore nehnuteľností a stavebníctva, nasledovaný IT sektorom a výrobným sektorom. Oproti roku 2020 sa objem fúzií a akvizícii u nás viac ako zdvojnásobil a dosiahol tak hodnotu takmer jednu miliardu eur. Na druhej strane, investori uzatvorili so slovenskými firmami len 28 obchodných transakcií a podľa ich počtu tak ide o najnižšiu hodnotu za desaťročie.

27.01.2022 10:51
Čína, akcie, burza Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Rozvíjajúce sa trhy krajín strednej a východnej Európy boli v roku 2021 pre investorov oveľa atraktívnejšie ako rok pred tým. Nielenže sa tento región zotavil z poklesu v roku 2020, ale zvýšil sa aj počet zrealizovaných obchodov, a to takmer o pätinu. Zvýšila sa aj celková hodnota investícií formou fúzií a akvizícií, pričom dosiahla hodnotu 94,27 mld. eur, čo je najviac od roku 2013 (nárast o 55,1 %). Vyplýva to z najnovšej štúdie o fúziách a akvizíciách v regióne strednej a východnej Európy pod názovom Emerging Europe M&A 2021, ktorú vydala medzinárodná právnická kancelária CMS v spolupráci so spoločnosťou EMIS.

„Zdá sa, že kupujúci a predajcovia znovu získavajú dôveru a veria, že pandémia sa dostane pod kontrolu. Minulý rok sa začal veľmi dobre, investície za prvé tri mesiace prudko vzrástli a dostali sa na úroveň podobnú roku 2019. A tento trend pokračoval až do jesene,“ hovorí Michal Huťan, partner v spoločnosti CMS Slovensko.

kryptomena, krypto bankomat, bitcoin Čítajte viac Bitcoin zletel z rekordnej ceny strmo dolu. Sú kryptomeny pre bežných ľudí vhodná investícia?

Jeho slová potvrdzuje aj Stefan Stoyanov, ktorý je zodpovedný za databázu fúzií a akvizícií v EMIS. „V roku 2021 sme videli, že investori sa prispôsobili novému normálu pandémie a opäť financovali obchodné transakcie. Zistenia z tohtoročnej správy potvrdzujú návrat dôvery, keďže štvrťročné hodnoty obchodov presiahli 20 miliárd eur päť kvartálov po sebe. Na trh sa vrátili aj tzv. megadeals, pričom každý z desiatich najlepších obchodov mal cenu vyššiu ako jedna miliardu eur.“

Slovensko má menej investícií, ale s vyššou hodnotou

Na Slovensku sa najviac darilo sektoru nehnuteľností a stavebníctva, ktorý patril z hľadiska objemu aj hodnoty obchodov k najaktívnejším (9 obchodných transakcií). Realitnému trhu dominovala kúpa nákupného centra Aupark v Bratislave za 450 miliónov eur. „Tento obchod posunul hodnoty transakcií na slovenskom trhu v porovnaní s rokom 2020 o viac ako dvojnásobok. Celkovo vlani zrealizovali investori transakcie formou fúzií alebo akvizícii za 980 miliónov eur. Na Slovensku pritom investori uzavreli len 28 transakcií a podľa ich počtu tak ide najnižšiu hodnotu za desaťročie,“ komentuje minuloročný vývoj Soňa Hanková, partnerka v spoločnosti CMS Slovensko.

Druhým najaktívnejším odvetvím bol vlani na Slovensku z hľadiska záujmu investorov sektor IT a telekomunikácii (4 obchodné transakcie) a na treťom mieste skončil výrobný sektor, v ktorom počet obchodov klesol zo siedmich v roku 2020 na tri v roku 2021. Michal Huťan však očakáva, že slovenskému investičnému trhu sa bude tento rok dariť.

TOP 5 obchodných transakcií na Slovensku v roku... Foto: Zdroj: Emerging Europe M&A 2021
thumbnail TOP 5 Investicii na Slovensku v roku 2021 Zdro - Emerging Europe M A 2021 TOP 5 obchodných transakcií na Slovensku v roku 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #firmy #akvizície