Pokračovanie článku: Poslanci schválili zákon roka. Rozpočet má tri priority, kde pôjde o stovky miliónov viac?

Pomôže aj plán obnovy

Poslanci schválili štátny rozpočet a rozhodli tak o tom, ako bude štát fungovať v nasledujúcom období. Budúci rok bude ešte čo sa týka verejných výdavkov štedrým. Na cestu ozdravenia verejných financií nastúpime až v roku 2023, kedy nás zrejme čaká uťahovanie opaskov. Práve v tomto roku začne „upratovanie“ vo verejných financiách, v ktorých pandémia zanechala enormný dlh.

VIDEO: Plénum schválilo rozpočet na budúci rok.
Video

Schválený zákon roka, teda rozpočet sa skladá z dvoch častí. Jedna je štátny rozpočet na rok 2022 a druhá časť materiálu je rozpočet verejnej správy na roky 2022 až 2024. Samotný štátny rozpočet počíta s celkovými príjmami v budúcom roku v hodnote takmer 20 miliárd eur a výdavkami 25,4 miliardy eur. Schodok v hotovostnom vyjadrení by tak mal dosiahnuť 5,5 miliardy eur. V prepočte to znamená, že na jedného obyvateľa Slovenska pripadne rovných tisíc eur nového dlhu. Ak by sme zobrali celkový dlh krajiny na budúci rok, na jedného človeka to vychádza 11-tisíc eur.

Marián Viskupič Čítajte viac Poslanec Viskupič: Matovič aj šetrí, aj má veľkolepé plány, poukážky pre seniorov bol strelený nápad

Veľkú časť na výdavkovej strane budú tvoriť peniaze z plánu obnovy. V budúcich troch rokoch sa počíta so 4,59 miliardami eur. Ak si to rozmeníme na drobné, tak v budúcom roku bude najviac výdavkov z Plánu obnovy a odolnosti smerovať do zelenej ekonomiky (454 miliónov eur – najmä obnova budov a obnoviteľné zdroje energie), vzdelávania (323 miliónov eur) a zdravia (218 miliónov eur).

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #parlament #2022