Poslanec Viskupič: Matovič aj šetrí, aj má veľkolepé plány, poukážky pre seniorov bol strelený nápad

Parlament má na stole zákon roka. Poslanci zrejme už v utorok rozhodnú o tom, ako bude štát fungovať v nasledujúcom období. Prioritami v rozpočte na budúci rok sú sociálne veci, školstvo a zdravotníctvo, tvrdí v rozhovore pre Pravdu predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet a poslanec za stranu SaS Marián Viskupič.

12.12.2021 15:32
Marián Viskupič Foto: ,
debata (20)

V parlamente sa začala rozprava k štátnemu rozpočtu. Poslanci ho musia do konca roka schváliť. Podarí sa to alebo nám hrozí v úvode nového roka rozpočtové provizórium?

Celý proces je takýto: Vláda musela do 15. 10. schváliť rozpočet a poslať ho do parlamentu, čo sa aj stalo. Rozpočet bol tiež poslaný v požadovanom termíne na odsúhlasenie do Bruselu. V piatok sme ukončili rozpravu v parlamente a som presvedčený, že v utorok rozpočet schválime. Schválený zákon roka zabezpečí potrebný pokoj pre fungovanie našej krajiny. Rozpočtové provizórium nehrozí.

Ako je možné, že ste dokázali v koalícii nájsť pomerne rýchlo zhodu na rozpočte?

V žiadnom prípade to nebola ľahká dohoda. Rozpočet je zákon, kde hádam ani nie je možné zabezpečiť, aby boli všetci spokojní. Jeho príprava je dlhodobá práca, rokovania nie sú ľahké. Podarilo sa však nájsť dohodu. Ja hovorím, že najlepší je taký rozpočet, keď sú všetci primerane nespokojní. Presne v tej situácii sme a je to prejav dosiahnutého kompromisu. Ak sa spýtate ministrov, všetci povedia, že ich rezorty by potrebovali viac financií. Zároveň sme všetci ochotní za rozpočet zdvihnúť ruku. Nie je nič horšie, ako keby mala krajina vstúpiť do provizória. Provizórium by bol problém pre všetkých, dohoda na rozpočte prináša pokoj. Práve zhodu a pokoj potrebuje Slovensko najviac.

Igor Matovič Čítajte viac Komu dá Matovič 500 miliónov? Začala debata o rozpočte, kľúčové reformy stoja

Každý rok na jeseň sa vedie pravidelný boj medzi ministerstvami o to, ktorému sa podarí na nasledujúci rok získať z rozpočtu čo najviac peňazí. Akému ministerstvu sa teda podarilo získať najviac?

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné financie #marián viskupič #rozpočet 2022