Poslanci schválili zákon roka. Rozpočet má tri priority, kde pôjde o stovky miliónov viac?

Bez kľúčových reforiem a s vyšším deficitom. Tak by sa dal charakterizovať poslancami schválený rozpočet na budúci rok. Podmienka ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) totiž bola schváliť tri kľúčové reformy - zákon o dlhovej brzde, výdavkové limity a dôchodkovú reformu.

14.12.2021 18:13
Igor Matovič Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (19)

Za to mali ministerstvá dostať pol miliardy eur navyše. Ani jedna sa však nepodarila a aj napriek tomu bude deficit verejnej správy vo výške 4,94 percenta hrubého domáceho produktu. Matovič pritom pôvodne avizoval, že ak k reformám nepríde, deficit bude nižší – 4,3 percenta.

Pol miliardu navyše si však Matovič udrží. Polmiliardová rezerva bude v pokladničnej správe, ktorú kontroluje práve minister financií. Peniaze navyše v novom roku pre ministerstvá pustí len vtedy, ak prejdú reformy. „Ak by neboli prijaté tieto reformy, vznikla by škoda pre dlhodobú udržateľnosť, ktorá by bola takmer jedna miliarda. Preto je správne nerozdeliť rezervu, ak by sa neschválili tieto reformy,“ tvrdí pre Pravdu predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #parlament #2022