Pokračovanie článku: Lyžiarske strediská otvárajú zimnú sezónu. Návštevníkov lákajú aj zľavy

Zväz opakovane poukazuje hlavne na skutočnosť, že opatrenia prijaté v súvislosti s tzv. lockdownom umožňujú aj naďalej voľný pohyb a vycestovanie slovenských občanov do okolitých krajín a využívanie tamojších služieb hotelov, gastro prevádzok či lyžovania.

„Napriek dočasným opatreniam, najmä v zimných strediskách, aj naďalej pretrváva mimoriadne kritická situácia v ubytovacích a stravovacích prevádzkach. Opakovane preto vyzývame vládu a žiadame ju o okamžité zvýšenie intenzity štátnej pomoci pre prevádzky navýšením príspevkov na udržanie zamestnanosti na Prvú pomoc++, prehodnotením a zvýšením kompenzácií na 20% poklesu tržieb v schéme pomoci pre cestovný ruch,” žiada Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Branislav Tréger Čítajte viac Šéf združenia samospráv: Rast cien je dramatický, problémy s energiami čakajú 80 percent miest a obcí

Hotely a penzióny, ktoré sa rozhodnú za stanovených podmienok otvoriť svoje prevádzky, sú podľa Harbuľáka pripravené zabezpečiť stanovený režim, vykonávať testovanie i kontrolu režimových podmienok vo svojich prevádzkach.

Ako to je v zahraničí?

Ak chcete spojiť šport s dovolenkou v zahraničí, môžete za snehom aj vycestovať. Niektoré európske strediská už otvárajú, v iných sa sezóna ani len nezačne. Očkovaní lyžiari smú ísť na svahy napríklad v Taliansku a Nemecku, vo Francúzsku im postačí aj jednodňový antigénový test.

Švajčiarsko od 4. decembra zrušilo povinnú karanténu, od návštevníkov zo zahraničia však vyžaduje dva negatívne testy. Rakúsko sa má pre očkovaných otvoriť od pondelka 13. decembra, kedy skončí lockdown a bude opäť platiť pravidlo nazývané 2G, teda povinnosť mať absolvované očkovanie, alebo sa preukázať dokladom o prekonanom covide. Negatívny test na koronavírus nestačí.

Hoci prísnosť opatrení sa podľa jednotlivých štátov líši, vo všetkých štátoch zhodne platí povinnosť nosiť rúška alebo respirátory na vlekoch a lanovkách. Pravidlá pre deti sú v jednotlivých krajinách takisto odlišné.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #šport #lyžovanie #lyžiarske strediská #opatrenia