Šéf združenia samospráv: Rast cien je dramatický, problémy s energiami čakajú 80 percent miest a obcí

Mnohé dodávateľské firmy v rámci elektriny či plynu sa dostali pre zdražovanie do insolventnosti a rušia zmluvy. Čas hrá proti nám, potrebujeme adresnú pomoc od štátu, hovorí Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

09.12.2021 17:22
Branislav Tréger Foto: ,
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.
debata (9)

Koľkých miest a obcí sa aktuálne dotýka problém s nákupom energií?

Je náročné v tejto chvíli presne vyčísliť. Burza sa totiž neustále hýbe, dokonca dnes, zhruba pred hodinou, bolo obchodovanie zastavené. Situáciu monitorujeme, no už teraz vieme potvrdiť, že ide rozhodne o dramatický nárast cien. Predpokladáme, že sa to dotkne zhruba 80 percent miest a obcí na celom Slovensku.

Kde je situácia najvážnejšia?

Najväčšie problémy má pravdepodobne východ a severovýchod Slovenska. Mnohé dodávateľské firmy v rámci elektriny či plynu sa tam totiž dostali pre zdražovanie do insolventnosti, čo znamená, že zbankrotovali a náhradné dodávky energie musia odberatelia uhrádzať v enormných cenách.

Akú máte spätnú väzbu od zástupcov samospráv?

Čas hrá proti nám, trh sa dramaticky rozkolísal. Na burzách sa obchoduje s emisnými povolenkami, ktoré ceny komodít na trhu ďalej destabilizujú. Tieto veci nie sú predvídateľné, nikto nemá vešteckú guľu, z ktorej by zistil, ako to bude vyzerať o týždeň, alebo o mesiac. Čiže je to mimoriadne ťažké. Starostovia majú problém jednak so zazmluvňovaním nových dodávok, ale aj s vysporiadavaním sa s krachmi firiem, ktoré tieto komodity obciam dodávajú.

Čo samosprávy žiadajú? Ako to chcete riešiť?

My by sme v prvom rade potrebovali cielenú a urýchlenú pomoc pre školy a školské zariadenia v takzvaných prevádzkových normatívoch na žiaka. To je mimoriadne dôležité. Ďalej ide o sociálne zariadenia, ktoré tiež budú potrebovať pomoc s nákladmi. A v neposlednom rade tu máme nájomné byty, v ktorých bývajú zraniteľní občania s príjmami, ktoré nie sú tak vysoké, aby zvládali zdražovanie, čo môže mať za následok, že budú mať následne problémy so splácaním nových vyšších účtov za energie. Toto všetko si bude vyžadovať veľmi adresnú pomoc od štátu.

Akú formu pomoci si konkrétne predstavujete, dotácie, nižšiu DPH,…?

V rámci školstva, ako som spomínal, by sa mal upraviť, teda zvýšiť prevádzkový normatív na žiaka, podobne aj pri iných zariadeniach chceme vyššie príspevky od štátu, či konkrétne adresné pomoci od Ministerstva práce a sociálnych vecí.

Ako ste spokojní so závermi rokovania výboru?

Poviem to takto. Dohodli sme sa na ďalšom stretnutí na január. Čas je však momentálne mimoriadne dôležitý. Čím pragmatickejšie a čím rýchlejšie prídu konkrétne riešenia, tým viac to bude aj ocenené v praxi, pretože až vtedy opatrenia pomôžu konkrétnym ľuďom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #ZMOS #samosprávy #ceny energií