Pokračovanie článku: Kto bude platiť Matovičovu milionársku daň? Nikto nevie. Minister detaily neukázal, odborníci sú skeptickí

Nástroj na monitorovanie boháčov

Matovič až po predstavení svojej reformy začal hovoriť o tom, že daň vlastne ani nie je na to, aby vyberala peniaze. Skôr plánuje takto monitorovať majetok Slovákov a sledovať, či platia dane. Aká je skutočná motivácia zavádzať takúto daň, ministerstvo financií odmietlo komentovať.

Šéf rezortu na margo zisťovania majetku vyhlásil, že na to treba majetkové priznanie, ktoré prekontrolujú daniari. „Ak chcete zdaniť majetok milionárovi, potrebujete mať k tomu majetkové priznanie. Finančná správa by sa vedela podľa toho pýtať, že ak niekomu za rok narastie majetok o dva milióny eur, či mal aj zdanený legálny príjem dva milióny eur,“ myslí si Matovič.

Odborníci na financie ale upozorňujú, že také jednoduché, ako to minister predostrel, to nebude. „V prípade, ak by aj osoba uviedla celý svoj majetok, bolo by potrebné zistiť jeho hodnotu, čo je možné znaleckým posudkom alebo podľa legislatívou presne určených kritérií, ktoré však dnes nie sú dostupné. Napríklad pri nehnuteľnostiach vypracovaním cenových máp. Ani takéto určenie však nikdy nebude úplne presné a nebude pokrývať všetky druhy majetku,“ vysvetľuje advokát Dušan Misároš zo spoločnosti XTEND Law & Tax.

S novou daňou má problém koaličný partner zo Slobody a solidarity. „A bude sa to týkať aj ľudí, ktorí nemajú likvidný majetok na zaplatenie dane?,“ pýta sa Peter Cmorej, ekonóm a poslanec za SaS. „Napríklad deduška, ktorý celý život žije v dome s veľkou záhradou, v oblasti, ktorá sa počas jeho života stala lukratívnou a on je zrazu na papieri milionár, ale na účte nemá skoro nič?“ dodáva Cmorej.

Tomáš Meravý Čítajte viac Hlavný ekonóm strany Za ľudí Meravý: Mnohé Matovičove nápady nie sú dostatočne pripravené

Podobný otáznik visí aj nad startupmi. Vlastník firmy, ktorú investori podľa doterajších investícií oceňujú na niekoľko miliónov, ale reálne zatiaľ nič nezarába, len míňa peniaze investorov, je totiž na papieri milionár. Problémom môžu byť aj investície do kryptomien či akcií, ktorých hodnota výrazne kolíše a väčšinu roka môže byť nízka, na mesiac vystreliť nahor a následne opäť poklesnúť.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #milionárska daň #OĽaNO #Igor Matovič