Hlavný ekonóm strany Za ľudí Meravý: Mnohé Matovičove nápady nie sú dostatočne pripravené

Daňovo-odvodová reforma by sa mala rozložiť do viacerých fáz. Ako prvé návrhy by sa mali zaviesť tie, ktoré sú najjednoduchšie, najúčinnejšie a najmenej sporné, hovorí hlavný ekonóm strany Za ľudí Tomáš Meravý.

25.11.2021 17:34
Tomáš Meravý Foto: ,
Tomáš Meravý
debata

Prečo by sa mala daňovo odvodová reforma realizovať v jednotlivých fázach?

Je to z toho dôvodu, že všetky opatrenia, ktoré Igor Matovič predstavil, sa z roka na rok zaviesť nedajú. Mnohé z nich sú čerstvé nápady, ktoré nie sú dostatočne pripravené. Tie opatrenia, ktoré sú pripravené a dajú sa realizovať, by sa mohli hneď implementovať. Čas nestojí a aj okolité štáty reformujú svoje daňové systémy.

VIDEO: Tomáš Meravý (Za ľudí) o daňovej reforme

Video

Aké z tých návrhov by sa teda dali hneď realizovať v prvej fáze?

Avizovali sme, že podporíme tie návrhy, ktoré sme sami navrhovali. Teda zjednotenie dane z príjmu, zníženie sadzieb, zvyšovanie daňového bonusu. Aj za cenu, že by sa museli zrušiť rôzne výnimky či narovnali rozdiely v zdaňovaní rôznych foriem ekonomickej aktivity, vrámci SZČO. Malo by sa to ale urobiť tak, aby to bolo prepočítane a aby sme nestrieľali od pása, aby tie dopady pre daňovníkov boli znesiteľné.

Igor Matovič ďaňová revolúcia Čítajte viac Proti Matovičovej reforme sa dvíha vlna kritiky. Strana Za ľudí chce naopak realizovať návrhy čo najskôr

Medzi novými návrhmi, ktoré ste uviedli, boli ekologické dane. V akej forme by mohli byť realizované?

Ekologické dane nebývajú samostatné druhy daní. Sú to také dane, ktoré majú motivačný dopad z hľadiska ekológie. Napríklad spotrebné dane z fosílnych palív. Napríklad uhlie alebo benzín. Tie by sa dali zvýšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #reforma #Za ľudí