Eurokomisia prijala pohotovostný plán k zásobovaniu potravinami a potravinovej bezpečnosti v čase kríz

Európska únia zintenzívňuje koordináciu na európskej úrovni, aby sa zabezpečilo, že občania nebudú čeliť nedostatku potravín počas kríz. Reaguje tak na krízu spôsobenú ochorením COVID-19. Pohotovostný plán, ktorý eurokomisia prijala v piatok, uznáva celkovú odolnosť potravinového dodávateľského reťazca EÚ, identifikuje existujúce nedostatky a navrhuje opatrenia na zlepšenie pripravenosti na krízu na úrovni EÚ.

14.11.2021 12:37
dóza, potraviny, balenie, skladovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Na tento účel eurokomisia zriadi Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na krízu potravinovej bezpečnosti (EFSCM) a zriadi skupinu odborníkov na potravinový dodávateľský reťazec. Skupinu bude koordinovať komisia s cieľom vymieňať si údaje, postupy a posilňovať koordináciu.

Kríza COVID-19 ukázala podľa eurokomisie odolnosť sektorov poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, akvakultúry a potravinárstva EÚ a zabránila tomu, aby zdravotná kríza vyústila aj do krízy potravinovej bezpečnosti. V piatkovom oznámení však komisia uznáva, že v niektorých oblastiach je potrebné ďalšie zlepšenie, aby sa aj naďalej zabezpečovali dodávky potravín a potravinová bezpečnosť v čase krízy.

Bez nazvu Čítajte viac Potraviny, tankovanie a bývanie. Ceny rastú najviac za posledných 13 rokov

Pohotovostný plán je kľúčom k zlepšeniu pripravenosti EÚ na krízu. Zahŕňa prístup založený na spolupráci medzi všetkými verejnými a súkromnými stranami, ktoré sú súčasťou potravinového dodávateľského reťazca. Zo súkromného sektora sem patria farmári, rybári, spracovatelia potravín, obchodníci a maloobchodníci, ako aj napríklad prepravcovia. Ústredným prvkom tohto plánu budú aj orgány EÚ, národné a regionálne orgány. Samotný plán sa bude realizovať v rámci mechanizmu EFSCM, ktorý má na starosti eurokomisia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Potraviny #Slovensko #zásoby #Eurokomisia