Pokračovanie článku: Rokovanie parlamentu brzdia konflikty. Matovič odkráčal z rokovacej sály

Platby do 5 eurocentov sa zaokrúhlia na 5 eurocentov. Ak je však výsledná cena nákupu pred zaokrúhlením 3,66 eura, kupujúci zaplatí v hotovosti po zaokrúhlení 3,65 eura. Ide o zaokrúhľovanie len fyzicky platenej hotovosti. Alternatívnym posudzovaným riešením bolo zrušenie najmenších eurocentových min­cí.

Podľa Národnej banky Slovenska by táto zmena nemala mať výrazný vplyv na ceny tovarov a služieb. Porovnateľná situácia bola aj v roku 2003 pri rušení 10 a 20-halierových mincí, keď nárast cien tovarov a služieb nenastal. Aktuálnou úpravou sa podľa rezortu financií znížia náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie jednocentových a dvojcentových min­cí.

Zároveň sa zjednoduší vydávanie mincí pri hotovostnom platobnom styku. Tiež je to pozitívny efekt na životné prostredie, a to znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí. Najmenšie centové euromince v hotovostnom peňažnom obehu už nepoužíva päť krajín eurozóny, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko. Príjemcovia platieb budú aj naďalej povinní prijať hotovosť najmenších eurocentov, to znamená, že tieto mince zostanú na Slovensku všeobecne akceptovaným zákonným platidlom.

Podmienky na emisiu krytých dlhopisov sa zosúladia

Parlament následne počas rokovania schválil novelu zákona o bankách, ktorá by zároveň mala zabezpečiť rozvoj trhov s krytými dlhopismi. Taktiež by sa mali obmedziť potenciálne riziká a slabé miesta v oblasti finančnej stability. Kryté dlhopisy tak budú vyhovovať európskym štandardom a požiadavkám trhu.

Financovanie hypotekárneho bankovníctva prostredníctvom vydávania hypotekárnych záložných listov od začiatku roka 2018 totiž na Slovensku zaniklo a začal platiť nový rámec pre vydávanie dlhopisov. Vydávanie krytých dlhopisov nie je naviazané na hypotekárnu licenciu a banky sa môžu rozhodnúť, či takéto kryté dlhopisy budú emitovať a v akom objeme. Predošlá právna úprava vydávania hypotekárnych záložných listov ako zdroja financovania hypotekárnych úverov pochádzala ešte z roku 1996. Hoci v čase svojho vzniku bola pomerne progresívna a odôvodnená v kontexte vznikajúceho hypotekárneho trhu, neskôr už do veľkej miery nevyhovovala rozvoju trhu s úvermi na bývanie.

dom, byt, reality, panelak, zateplovanie, Čítajte viac Kúpiť si nový byt či dom? Dostupnosť bývania je najhoršia za posledné roky, platy nestíhajú. Využiť to môžu developeri

Hlavným cieľom právnej úpravy je harmonizovať právny rámec krytých dlhopisov, ktoré musia spĺňať určité štrukturálne požiadavky. Ide o mechanizmus dvojitej ochrany, zabránenie automatickej skoršej splatnosti v prípade úpadku, vysokú kvalitu aktív v krycom súbore, ich oddelenie a vyňatie z majetkovej podstaty v prípade úpadku, ako aj jednotné európske označovanie. Ide aj o zosúladenie informácií, ktoré má banka zverejňovať pre investorov a definovanie tých informácií, ktoré má predkladať Národnej banke Slovenska.

Účinnosť ustanovení týkajúcich sa krytých dlhopisov sa navrhuje na 8. júla 2022. Pri ustanoveniach vyplývajúcich z aplikačnej praxe sa navrhuje účinnosť od 10. decembra 2021, resp. 1. januára 2022.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Igor Matovič #rozpočtový zákon